Escòcia guanya la batalla al 'lobby' del whisky i imposa un preu mínim de l'alcohol

El Govern escocès s'imposa en els tribunals a la indústria després d'anys de lluita

La mesura afectarà més les begudes barates i amb poca graduació com la cervesa i la sidra

zentauroepp229710 julie hunter of the scotch whisky centre  tries a glass of b161125090427

zentauroepp229710 julie hunter of the scotch whisky centre tries a glass of b161125090427 / David Cheskin

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

Després d’anys de lluita, el Govern autonòmic escocès va guanyar aquest mes d’octubre la batalla legal per imposar un preu mínim en les begudes alcohòliques que es venen a Escòcia. El Tribunal de Sessions d’Edim­burg va rebutjar la demanda de l’Associació del Whisky Escocès i altres fabricants de begudes alcohòliques, que pretenien que la taxa vulnerava la legislació europea.

    El pla vol acabar amb ofertes i rebaixes, de botigues i supermercats especialment, establint un preu mínim de 50 penics (60 cèntims d’euro) per cada unitat d’alcohol, cosa que farà que una ampolla de whisky de 70 centilítres costi pel cap baix 14 lliures (16,5 euros). Seran, però, les cerveses, la sidra i altres begudes barates, especialment populars entre els joves i els bevedors dependents, les que registraran un increment més elevat en el preu.

    En l’actualitat el 67% de les cerveses, el 51% de la sidra, el 20% del whisky i el 16% del vodka que es ven a Escòcia té un preu per sota dels 50 penics per unitat i es veuran afectats per la nova legislació. En el cas del vi, en canvi, únicament el 3,4% registrarà una pujada. Les consumicions en bars i pubs tampoc es veuran afectades, perquè ja estan per sobre del mínim.

    L’Associació del Whisky Escocès podria apel·lar al Tribunal Suprem a Londres contra una sentència que lamenta. «Seguim considerant que el preu mínim constitueix una restricció al comerç i que hi ha mètodes força més efectius per abordar el mal ús de l’alcohol», va assenyalar en un comunicat.

    El Govern d’Escòcia havia aprovat la iniciativa al Parlament fa quatre anys, amb el suport de tots els partits. La mesura per «combatre una insana relació amb la beguda» també va ser recolzada pels professionals de la sanitat, la policia, les organitzacions que lluiten contra l’alcoholisme i alguns membres de la indústria de l’alcohol. «És un veredicte molt ben rebut pels que defensen la sanitat i per tots els que reconeixen que s’han de prendre mesures per millorar la perjudicial relació d’Escòcia amb l’alcohol», va declarar el doctor Peter Bennie, de l’Associació de Metges Britànics.

Notícies relacionades

PÈRDUA DE VIDES HUMANES / «Cada any que s’ha perdut pels endarreriments causats per les tàctiques de la indústria de l’alcohol ha tingut un cost en vides humanes i en perjudicis per a la salut», va afegir. El cas va arribar al Tribunal Europeu de Justícia, que el desembre passat va donar la raó al Govern escocès, per motius de salut pública.

    Un estudi dut a terme per la Universitat de Sheffield estima que la introducció del preu mínim de 50 penics evitarà el primer any 60 morts, reduirà en 1.300 els ingressos hospitalaris i en 3.500 els delictes relacionats amb l’alcohol. L’estudi indica que els més beneficiats en seran els que beuen quantitats malaltisses i particularment, els que viuen en la pobresa.