Pirineu 'on fire'

La Pobla de Segur i Durro obren la temporada de falles després de ser declarades Patrimoni Cultural de la Humanitat

Hostalers i comerciants auguren una bona temporada pel revulsiu de la UNESCO

lpedragosa34344013 sociedad las fallas falles  de la pobla de segur  160618000748

lpedragosa34344013 sociedad las fallas falles de la pobla de segur 160618000748

4
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Ahir, a les 10 de la nit tocades, quan la llum del dia s’apagava, els veïns de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) van encendre les seves torxes al cim de la muntanya de Santa Magdalena, i van donar inici així al primer descens de falles, troncs preparats per la mateixa gent que els carrega fins a un cim que es veu des de l’entorn del poble. Al vespre, els calen foc i corren amb les torxes de retorn cap a la població fins a una plaça on crema una foguera, enmig de la multitud, amb música i danses. És la gran festa del foc, el toc de sortida de la temporada estival que aquest cap de setmana, per primera vegada, se celebra després que es declaressin les falles Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Va ser l’1 de desembre passat quan la Unesco va assignar aquesta distinció que reconeix la festa del solstici d’estiu, que celebren 63 pobles –17 de Catalunya, nou d’Aragó, tres d’Andorra i 34 més de França–. La Pobla va baixar ahir les primeres i Durro (Alta Ribagorça) ho fa avui. Fins al 23 de juliol, quan tinguin lloc les últimes, a la població ribagorçana de Llesp, les festes del foc seran un reclam turístic per al territori.

REVULSIU ECONÒMIC

Hostalers, alcaldes i pirinencs en general auguren una bona temporada econòmica, per la gran promoció de la declaració mundial. Les reserves hoteleres ho anunciaven des de setmanes enrere. «El certificat de Patrimoni de la Humanitat és com una estrella Michelin per a un restaurant. La distinció de la UNESCO garanteix que la nostra festa no és qualsevol cosa i li ha atorgat un impuls que ja hem notat aquest cap de setmana amb reserves que han superat el 90% d’ocupació en alguns casos», explica Ignasi Solé, hostaler i fallaire de 29 anys, al capdavant de l’Hotel Solé de la Pobla de Segur. «L’afició i l’animació aquest any han augmentat molt i, al coincidir el cap de setmana amb la fira Promopallars que aquest any celebra 50 anys, s’ha multiplicat la concurrència de visitants, molts dels quals ja són habituals en la nostra festa dels Raiers, i que ara se sumen a aquesta», afegeix Solé.

«Aquest any hem passat d’unes 80 o 90 falles que enceníem cada any, si queia en cap de setmana la festa –la Mare de Déu de Ribera, la seva patrona–, a encendre’n 150, perquè molta més gent s’ha volgut apuntar a baixar-les, encara que la majoria ho han fet des de llocs més pròxims al poble. Als col·legis es van fer tallers per aprendre a fer falles i a ballar la sardana típica de Pobla. Fins i tot una televisió russa ha vingut a la festa», explica Joan Cunyer, president de l’Associació de Fallaires de la Pobla de Segur, on Miquel Poyatos, un veí de 29 anys, va baixar ahir la seva falla. Ho fa cada any, i des de fa tres anys, viatja, per fer-ho, des de Manchester, on treballa d’investigador postdoctoral com a geòleg. «No me’n perdo ni una. La declaració ens ha donat molta repercussió, la gent ha parlat molt més de la festa, i esperem que així continuï passant», apunta Poyatos.

VALL DE BOÍ, DOBLE PATRIMONI

Un mateix origen, diferents rituals

VALL D’ARAN El ritual aranès és una mica diferent. Tant a Les com a Arties, la tradició és la de transportar un únic tronc de grans dimensions (alguns han arribat a fer més de vuit metres), que es col·loquen, es planten, també a la plaça major del poble, i són encesos amb foc. L’Haro de Les i el Taro d’Arties cremen tots dos la nit del 23 de juny, com la majoria de les falles.  

Notícies relacionades

A la comarca de l’Alta Ribagorça, el reconeixement de la Unesco recau en deu pobles, on hotels, apartaments, botigues i restaurants ja han notat  l’increment de visitants aquest cap de setmana. A Durro, corren les seves primeres falles internacionals avui. «A vessar», així resumeix el president del Consell Comarcal, Josep Lluís Farrero, l’ambient a la Vall de Boí, que suma un doble reconeixement, perquè les seves ermites romàniques van ser declarades Patrimoni Mundial l’any 2000. A la vall, ja s’han començat a senyalitzar els camins que segueixen els fallaires com a rutes turístiques per a senderistes o per a excursions en família. Sota la marca 'Camins de foc', la iniciativa pretén assentar al territori un dels fruits de la promoció internacional. «Volem que la gent pugui disfrutar del nostre entorn natural durant tot l’any i que les falles no siguin només estrelles d’un dia. Als cims d’on parteixen les falles, localitzacions conegudes com el Faro, hi haurà panells explicatius de la festa i les peculiaritats de cada lloc, així com la referència als cims que es contemplen des d’aquests llocs, perquè són miradors privilegiats», puntualitza Farrero.

UN SANT JOAN D’OR

La coincidència de la festa de Sant Joan en dijous dibuixa un pont que fa fregar-se les mans als hostalers en poblacions com Alins i Isil, al Pallars Sobirà, Boí, Casós, el Pont de Suert i Vilaller, a la Ribagorça, o Les i Arties, a la Vall d’Aran. «Des de fa més d’un mes, ho tenim tot ple», assegura Jordi Lladós, de l’Hostal Montaña d’Alins. «L’estimació és que se superarà el 80% d’ocupació», apunta la regidora de Turisme de la Vall d’Aran, Anna Díaz. «Les falles sempre han sigut un gran atractiu, però aquest any la programació és més completa i coincideix amb els 25 anys del festival Dansàneu. Pràcticament està tot ple», declara el president del Consorci de Turisme de les Valls d’Àneu, Carlos Cortina.