GREU SINISTRE EN UNA BASE MILITAR

L'accident d'un caça grec causa deu morts a Albacete

L'avió feia un curs de l'OTAN i es va estavellar contra un hangar a l'enlairar-se

Vídeo de l’accident de l’F-16 a Los Llanos. / EFE / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / ALBACETE

Deu persones van morir i 21 més van resultar ferides ahir pels volts de les tres de la tarda, a l'estavellar-se un avió militar F-16 de l'Exèrcit grec a la base militar de Los Llanos, a Albacete, on participava en un curs de perfeccionament auspiciat per l'OTAN, i en el qual intervenia personal militar i de suport de nou països, entre ells Espanya i els Estats Units.

L'accident mortal, el més greu registrat en territori espanyol des del 1984, es va produir quan l'avió, amb dos tripulants a bord, acabava de realitzar la maniobra d'enlairament i, per causes desconegudes, es va precipitar immediatament a terra, caient sobre un hangar on es guardaven altres avions militars. L'impacte va provocar un incendi a l'edifici, que els bombers van trigar a poder extingir per l'alta inflamabilitat del combustible.

El Ministeri de Defensa va comunicar que no informaria sobre la identitat dels morts fins a posar-la en coneixement de les seves famílies. Mariano Rajoy, el president del Govern espanyol, va puntualitzar més tard que les víctimes mortals són dos grecs (els dos pilots) i vuit francesos. Pedro Morenés, ministre de Defensa, va informar posteriorment que cinc dels 21 ferits van ser donats d'alta ahir a la nit i cinc més estan ingressats a la unitat de grans cremats de La Paz de Madrid . Dels 21 ferits, 11 són francesos i 10 italians.

L'avió i els pilots grecs formaven part d'una delegació de quatre pilots i dos avions de Grècia en un curs del programa de perfeccionament de maniobres dels pilots de l'OTAN, el Tactical Leadership Programm (TLP). La base de Los Llanos compta amb una plantilla de 14 persones i acull des de l'any 2009 l'escola de perfeccionament de pilots de combat de l'Aliança Atlàntica, que hi organitza cursos periòdicament. El d'ahir va ser el seu primer accident mortal.

CURS DE QUATRE SETMANES / En el curs, que va començar el 19 de gener passat i està previst que duri quatre setmanes, fins al 13 de febrer, hi participen 750 persones, entre personal militar, de manteniment i de suport de nou països: Grècia, Bèlgica, Dinamarca, França, Alemanya, la Gran Bretanya, Itàlia, Espanya i els EUA. Durant el mateix curs, els alumnes s'entrenen en diferents escenaris, en els quals se'ls exigeix un alt nivell que els permet prendre part en missions tàctiques, de gran similitud amb una missió real, segons explica el Ministeri de Defensa.

El cap d'Estat Major de l'Aire, el general Javier García Arnaiz, acompanyat per membres de la Comissió d'Investigació Tècnica d'Accidents d'Aeronaus Militars (CITAAM), es va desplaçar ahir fins a Los Llanos per seguir l'evolució dels esdeveniments. L'incendi a l'hangar va afectar altres avions de tots els exèrcits assistents al curs de perfeccionament.

Notícies relacionades

CONDOL DE L'OTAN / El secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, va lamentar l'accident de l'F-16 grec com «una tragèdia que afecta tota la família de l'OTAN» i va expressar en un comunicat el seu condol.

L'F-16, fabricat per Lockheed Martin, és un avió de combat molt utilitzat pels exèrcits de tot el món perquè està especialitzat en combat aeri diürn. Els Estats Units preveuen tenir-lo en actiu fins al 2025.