Anar al contingut

El Govern balear decideix eliminar el model escolar bilingüe per decret després del revés judicial a la llei

L'Executiu de Bauzá canviarà el model català-castellà per català, castellà i anglès

El TSJB havia suspès l'aplicació de la nova normativa perquè no es van realitzar les consultes als òrgans pertinents

MARISA GOÑI / Palma de Malloca

El Govern balear ha aprovat aquest divendres un decret llei d'urgència perquè en el pròxim curs escolar s'apliqui el trilingüisme, que ha quedat suspès de forma cautelar pel Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB). “Tot ho fem pels nostres nens i per millorar les seves competències lingüístiques”, ha declarat la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, que atribueix al càstig judicial a “errors procedimentals”.

Les resolucions judicials anul·len el calendari d'implantació del TIL per haver-se saltat les pertinents consultes al Consell Consultiu i al Consell Escolar Regional. El decret llei aprovat per l'Executiu autonòmic no requereix aquestes consultes. L'oposició qualifica aquesta actuació d'“atac a la democràcia”.

El TSJB havia suspès de forma cautelar l'aplicació del trilingüisme que el Govern de José Ramón Bauzá pretenia implantar a partir d'aquest curs i que havia estat recorregut pels sindicats STEI-i i UGT.

La sala contenciosa administrativa ha admès, amb un vot particular, els arguments de les centrals sindicals que demanaven la suspensió de la implantació del nou model educatiu promogut per l'Executiu popular a Balears fins que es resolgui el fons del recurs interposat contra el decret de Tractament Integral de Llengües (TIL).

El polèmic decret posa punt final al model d'immersió lingüística que regeix a les illes des de la transició política per consens de tots els grups polítics, inclòs el PP, i que garanteix un mínim del 50% de l'educació en català. El substitueix per un altre model en què català, castellà i anglès es reparteixen les assignatures i mereixen un tracte similar.

A més de l'oposició política, la nova norma ha estat àmpliament rebutjada pels sindicats, el col·lectiu docent i associacions de pares i mares perquè aprecien que, a part de relegar el català, s'implanta sense consens i de manera improvisada, sense que el professorat i l'alumnat estigui prou preparat per impartir i assimilar matèries en llengua anglesa.

Vaga indefinida

El nou model ha generat multitud de mobilitzacions i fins i tot la convocatòria d'una vaga indefinida per part del col·lectiu docent per a l'inici del curs escolar, previst per al 13 de setembre. El Govern, en canvi, sosté que el professorat ha rebut formació i confia en l'èxit del model per la seva implantació escalonada fins al 2018.

L'Executiu de Bauzá té cinc dies per recórrer la decisió del TSJB. Moltes famílies ja han comprat llibres de matèries en anglès seguint les pautes de la conselleria d'Educació, que ara podrien quedar inutilitzats. Aquests actessuposen un nou cop a la política lingüística de les Balears. Abans que el TIL, el líder popular va imposar la lliure elecció de llengua en l'accés a l'educació davant del que considerava la "imposició catalanista". Es va trobar que només un 13% dels pares i mares van optar pel castellà.

0 Comentaris