INFÀNCIA

La Generalitat busca famílies d'acollida per a 250 nens tutelats

L'augment de voluntaris de l'últim any no aconsegueix pal·liar el dèficit

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ
BARCELONA

Uns 250 nens catalans, és a dir el 3,4% dels menors que estan sota la protecció o tutela de la Generalitat, segueixen ingressats en centres d’acollida, pisos assistits o residèn­cies. Són xavals, diu l’Administració, que podrien créixer en un entorn familiar, però que encara no han trobat qui els aculli.

I això malgrat que l’últim any la Generalitat ha intensificat les seves campanyes de sensibilització i ha aconseguit que la xifra de famílies d’acollida hagi crescut un 16% a Catalunya, de manera que s’ha passat de les 465 registrades el juliol del 2008 a les 541 del setembre passat, va informar ahir la Conselleria d’Acció Social. Això ha suposat que actualment hi hagi 757 nens en règim de famílies d’acollida davant els 654 de fa un any. En aquest moment hi ha, a més, 28 famílies més que ja han estat acreditades, però que no tenen cap menor ­assignat a càrrec seu.

El dèficit de persones disposades a atendre temporalment nens i adolescents en situació de risc és encara una assignatura pendent a Catalunya, que avui celebra el 20è aniversari de la Convenció dels Drets del Nen. La data es recordarà amb un acte al Parlament i l’entrega de 15 certificats de reconeixement pel seu compromís amb la infància a personalitats com l’escriptor Josep Vallverdú, la dibuixant Pilarín Ba­yés, la revista Cavall Fort, la institució Rosa Sensat, l’hospital Sant Joan de Déu i el president del Barça, Joan Laporta.

DIFERENTS FÓRMULES / «El més difícil és trobar gent interessada a acollir nens més grans de 8 anys», explica Eva Serra, de l’Associació de Famí­lies Acollidores de Barcelona (Afabar). Algunes fórmules d’acollida

–la d’urgència o la de col·laboració– encara són desconegudes per la població, lamenta Serra.

Notícies relacionades

«Hi ha persones que no tenen temps els dies laborables, però que, en canvi, els caps de setmana i altres períodes vacacionals podrien ­convertir-se en famílies col·laboradores i atendre un nen», assenyala. Un altre model poc difós és el d’emergència, destinat a nens molt petits que necessiten atenció només durant uns mesos. «Cada vegada hi ha més parelles de jubilats que s’ofereixen per a aquesta mena d’acollida», indica Serra, que recorda que les persones que hi estiguin interessades poden informar-se’n a través del telèfon 012.

L’acollida temporal en famílies va ser la fórmula proposada el maig del 2008 pel Síndic de Greuges de Catalunya per acabar amb la saturació d’alguns centres de menors.