REFORMA URBANA

Parlon dona suport a l'opció dels veïns crítics amb el Govern en la votació de la Salzereda

L'alcaldessa assegura que -personalment- opta pel model dos, que va sorgir arran de les protestes veïnals

Al Ple de juny, el Govern va defensar la viabilitat de l'opció u com un "gran parc fluvial verd"

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, es posiciona a favor de l’opció 2 en la consulta sobre el futur de la Salzereda, a Santa Coloma de Gramenet. / MANUEL ARENAS / POL ALFAGEME

5
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Dissabte que ve a Santa Coloma es vota sobre el futur del passeig Salzereda“És un procés vinculant”, expliquen al telèfon d'informació que el consistori colomenc ha posat a disposició dels veïns. 

Hi ha dues propostes sobre la taula per reformar el passeig, via adjacent al parc fluvial del Besòs, i l'alcaldessa Núria Parlon (PSC) revela a EL PERIÓDICO que “probablement jo optaria per l'opció dos", la que recolzen els veïns de la Plataforma Passeig Salzereda, que proposa no estrènyer la vorera enganxada a les vivendes. "Ja ho he expressat a molts veïns que diuen: ‘Ja veurem si votes la dos o votes la u!’, confirma l'alcaldessa de la ciutat.

"Tenint en compte l'opinió dels veïns de la Plataforma Passeig Salzereda, la seva resposta sorprèn, perquè ells asseguren que el Govern està a favor de l'opció u", li repregunta EL PERIÓDICO.

"Bé, jo crec que aquí hi ha hagut certa manipulació per part de l'oposició en aquesta direcció, de fer entendre que el Govern volia imposar per nassos l'opció u, quan això no ha sigut així en cap moment. Al contrari: aquí hi havia una proposta dissenyada per part dels tècnics de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)", explica ella.

L'oposicióque ha estat criticant el procés de participació, 
dona suport a l'opció dos

Parlon es refereix a l'opció u com aquella prevista per “tenir una connexió i una continuïtat del riu” que troba un paral·lelisme en “les ciutats europees”. En aquests mateixos termes va exposar al Ple municipal de juny –abans que sorgís el segon model de carrer- aquesta opció el Tinent d'Alcaldessa d'Urbanisme, Jordi Mas, qui va defensar la viabilitat de l'opció u com "un gran parc fluvial verd per aprofitar els potencials que té el lloc, tal com han fet altres ciutats amb riu, i per establir un espai de referència pel qual et puguis sentir orgullós de la teva ciutat i que aglutinarà més vianants que l'actual”.

L'oposició, amb l'opció dos

Per la seva banda, l'oposició, especialment Gent d’Esquerres (Gent d’Esquerres-ICV-EUiA) i C’s –posteriorment s'hi van sumar PP i SOM Gramenet-, que des d'un principi van donar suport als veïns de la zona en les seves reivindicacions a favor de l'opció dos, s'han pronunciat públicament sobre l'assumpte.

Ho han fet seguint les crítiques al Govern dels veïns agrupats en la Plataforma Passeig Salzereda: "L'opció u la van impulsar sense tenir en compte els veïns", diu la portaveu Amalia Pérez, que a més remarca que "el Govern té algun tipus d'interès que desconeixem perquè surti l'opció u, ja que l'han publicitat molt".

“Fa temps els veïns van contactar amb nosaltres i altres grups de l'oposició per explicar-nos que s'havia planificat per part del Govern la reforma del passeig sense comptar amb la seva opinió”, explica Dimas Gragera, portaveu de C’s, qui posa en relleu que l'opció u va sorgir “sense cenyir-se a un reglament ni passar per Ple, i quan ho vam proposar al Ple el PSC s'hi va oposar”.

En aquest mateix sentit es pronuncia Alexandra Sevilla, portaveu de Gent d’Esquerres, qui es refereix a l'opció u com la que “volia imposar sense consultar el Govern municipal”. Sevilla ja va exposar al Ple de juny que el procés de participació havia “vulnerat sistemàticament la normativa que regula els processos de debat públic a Santa Coloma, ja que no hi ha acord per plantejar el projecte ni actes que recullin les participacions en el procés”.

“Seria de ximples invertir contra els veïns”

Sobre el procés de participació que culminarà dissabte amb la votació, Parlon remarca que “es va partir d'un procés de participació molt important a la ciutat que alguns volen obviar però que va existir com a tal, que després es van desenvolupar una sèrie de tallers perquè els veïns i veïnes poguessin opinar, dels quals va participar FAVGRAM i alguns dels veïns i veïnes dels barris, que ja van explicar les seves contradiccions a la possibilitat d'ampliar la zona que just queda a sobre del parc fluvial”.

Tota Santa Coloma, i no només el carrer o districte implicats, podrà votar el dissabte

Amalia Pérez, portaveu de la Plataforma Passeig Salzereda, adverteix que “el dia de la votació hi serem presents per controlar que el procés es duu a terme com cal”, un fet al qual també al·ludeix la regidora Alexandra Sevilla.

“Evidentment, seria de ximples fer una inversió de 7 milions d'euros per posar-nos en contra els veïns i les veïnes. Res més lluny de la nostra intenció", assegura Núria Parlon.

L'alcaldessa rememora els fets succeïts: "Quan vam veure la confusió que hi havia d'informació, quan vam comprovar que hi havia reticències en relació amb on es feia la millora, vam fer una reunió a mitjans de juliol amb tots els que van voler venir, i a partir d'aquí als arquitectes i als tècnics els vam dir: 'Dibuixeu una segona opció', amb tota la naturalitat".

Parlon emmarca una polèmica com aquesta dins del que significa governar. "Un no parteix de posicions absolutes, però sí que parteix d'una proposta”, apunta l'alcaldessa de Santa Coloma, que suggereix que el Govern com a institució no pren partit en la votació, ja que “alguns [del Govern municipal] voldran que surti la u, igual que hi ha veïns i veïnes del passeig Salzereda que volen que surti la u, perquè diuen que els nens i les nenes, quan juguen davant de casa, els molesten, i això és una realitat palpable quan passeges per allà, i altres del Govern pensarem, com és el meu cas, que la dos, que és la que majoritàriament volen els que viuen allà”.

Votarà tot Santa Coloma

Malgrat que a la plataforma Passeig Salzereda li agradaria que només votés el carrer “o com a molt el districte”, ressenya Amalia Pérez, a la qual l'oposició dona suport en aquesta reivindicació, “sí que considero important que pugui votar tota la ciutat. No estem parlant d'un carrer dins d'una trama urbana sense que tingui un valor singular: el passeig Salzereda té un valor singular per al conjunt de la ciutat i crec que hem de confiar en el criteri de la gent”, argumenta Núria Parlon.

Notícies relacionades

Pel que fa a la possibilitat que aquest tipus de participació mitjançant vot entre dues opcions es repeteixi en un futur per a altres reformes urbanes, l'alcaldessa ho condiciona a dos requisits: que sigui una transformació de ciutat important i que es tracti d'un espai “clarament simbòlic”, com el passeig Salzereda.

Dos models de carrer

Fins al dia 16, dues pantalles de plasma projecten al passeig els dos possibles models de carrer: el primer, impulsat des de l'inici pel Govern municipal, <strong>proposa un canvi més dràstic, en el qual s'amplia 15 metres la vorera del riu per destinar-la a zona de passeig i estrènyer -de 20 a 8 metres- la vorera dels edificis.</strong> Aquest model pretén connectar la zona de passeig directament amb el parc fluvial.

Més notícies de Santa Coloma a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA