PROJECTE DE DETECCIÓ

El diagnòstic de càncer d'endometri de la Vall d'Hebron, premiat als EUA

El mètode, en fase de desenvolupament, serà poc invasiu i oferirà més encert que les tècniques actuals

El tumor intrauterí és el quart més freqüent en les dones i el sisè més mortal

fsendra21825617 vall hebron171227181902

fsendra21825617 vall hebron171227181902

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El projecte en fase de desenvolupament d'un mètode per al diagnòstic del càncer d'endometri que porta a terme l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona ha rebut el premi FIPSE Medical Innovator Award (Fundació per a la Innovació i Prospectiva en Salut a Espanya), que atorga l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT en la sigla en anglès), de Boston (Massachusetts, EUA).

El model que desenvolupa un equip del Grup d'Investigació en Ginecologia de l'hospital barceloní té com a objectiu aconseguir un model de diagnòstic molecular del càncer d'endometri que, segons els seus impulsors, serà més eficient i precís que els procediments diagnòstics actuals.

Sagnat anormal

La sospita de càncer d'endometri s'estableix quan la dona sagna de forma anormal. Per confirmar o descartar la malaltia, en l'actualitat es porten a terme exàmens pelvians i ecografies transvaginals que difícilment ofereixen un diagnòstic inqüestionable. Per tant, la pacient s'ha de sotmetre a biòpsies d'endometri, que impliquen utilitzar l'histeroscopi, tècnica que exigeix introduir a través del coll uterí l'instrumental que obtindrà el material a analitzar.

Els investigadors del nou recurs consideren que aquesta tècnica és excessivament invasiva, encara que el càncer d'endometri només es confirma finalment en el 5% de les analitzades. El test que preparen a la Vall d'Hebron, denominat Cemark, és "menys invasiu i ràpid" i, a canvi, proporcionarà un diagnòstic de precisió.

Notícies relacionades

El càncer d'endometri és el quart més freqüent en la dona i el sisè en mortalitat. El seu diagnòstic precoç condueix a uns índexs de supervivència del 95%, mentre que si es detecta en fase avançada la probabilitat de sobreviure baixa considerablement.

El prototip del projecte diagnòstic de la Vall d'Hebron es preveu que estigui a punt el 2019, i després es realitzaran els assajos clínics necessaris per aconseguir l'autorització que permetria que el producte sigui comercialitzat per al seu ús general el 2020.