Puigdemont: "La república catalana ha guanyat la monarquia del 155"

El president cessat exigeix la restitució del Govern i la sortida dels presos

Reclama a Rajoy que accepti una sortida "política" al conflicte

Puigdemont: La República catalana ha guanyat la Monarquia del 155. / EFE / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

De menys a més ha sigut la nit electoral de Junts per Catalunya. La victòria sense precedents i de forma clara per part de Ciutadans s'ha vist compensada per un fet més que significatiu: la nova aposta dels postconvergents del PDECat aconsegueix de nou batre el seu gran rival en el nacionalisme, Esquerra Republicana, després que no es repetís l'experiència de la llista conjunta de Junts pel Sí del 2015. I la suma de l'independentisme aconsegueix de nou superar la majoria absoluta d'escons del Parlament. És la victòria de Carles Puigdemont, que reforça així el seu lideratge absolut en l'espai postconvergent.

A mitjanit, acompanyat dels consellers cessats que estan amb ell a Brussel·les, Puigdemont llançava un discurs contundent: "Senyores i senyors, la República catalana ha guanyat la monarquia del 155, que ho entenguin bé, que en prenguin nota, l'Estat espanyol ha sigut derrotat":

Un Puigdemont més contundent que mai exigia a l'Estat una reparació, una rectificació i una restitució "de la democràcia alterada, del Govern legítim i de les llibertats, de la gent empresonada". En la seva lectura dels resultats, el candidat de Junts per Catalunya ha exigit a la Unió Europea que entengui que "la recepta Rajoy ha fracassat". "O canvia de recepta o canviarem de país més ràpidament del que ens havíem proposat", ha afirmat. Puigdemont s'ha felicitat que els escons independentistes són un més que fa dos anys i ha minimitzat la victòria de Ciutadans qualificant-la com una "redistribució" interna del pes unionista.

El temps de la política

"Des de demà mateix el 155 ha de quedar en suspens, s'han d'alliberar els presos, hem de retornar i ha de començar la recepta de la política, la que mai ha receptat el senyor Rajoy, senyors de l'Estat, de l'Ibex 35, comencin a fer política i si no ens desviem del desig del poble de Catalunya trobarem una  solució”, ha finalitzat des de Brussel·les, apel·lant als 78 diputats del nou Parlament que són partidaris del referèndum.

Uns minuts abans, els principals membres de la llista electoral de JxCat han llançat per fi les campanes al vol a l'hotel electoral de JxCat. "El 155 ha quedat mort i enterrat", proclamava eufòric el portaveu de la llista i candidat Eduard Pujol. "Rajoy ha perdut, és l'hora que prenguin nota, de la rectificació, de la reparació i de la restitució", afegia. "També és la derrota del 'a por ellos' ha guanyat la voluntat de “per vosaltres, poble de Catalunya”, hem guanyat. És una gran nit, una gran victòria", acabava.

I entre els més eufòrics, els excarcerats exconsellers Josep Rull i Jordi Turull. Aquest últim, en castellà, es va dirigir a la vicepresidenta del Govern del PP: "Hola Soraya, el Govern Puigdemont ha guanyat i les urnes han escapçat el Partit Popular”. I Rull proclamava: "És impossible empresonar la voluntat democràtica d'un poble". "

Notícies relacionades

Ara una de les claus serà el retorn de Puigdemont a Catalunya, donat que ell mateix durant la campanya ha afirmat que tornarà si venç. No ha vençut però és el que pot comptar amb la majoria absoluta per poder ser investit, si bé sobre ell pesa una ordre judicial de detenció i de possible empresonament. Per accedir a l'acta de diputat pot fer-ho des de Brussel·les. Però per a poder-se sotmetre a una sessió d'investidura, haurà d'estar al Parlament. Caldrà veure quan i en quines condicions torna.

Amb tot, autocrítica

Amb tot, l'ambient a l'hotel on JxCat ha celebrat el seguiment de les eleccions no era d'eufòria entre els militants i càrrecs fins ben entrada la nit. I a mitja tarda se sentien reflexions autocrítiques. "Si la conseqüència d'aquests anys d'intens procés sobiranista és que Ciutadans pot guanyar les eleccions, és que ens hem equivocat molt", admetia en privat un càrrec metropolità del PDECat.