EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Jordi Xuclà titlla Marta Rovira d'"exagerada" per afirmar que l'Estat provocaria "morts als carrers"

La número 2 d'ERC recorda que el diputat del PDECat no era al Palau de la Generalitat els dies de la DUI

img 1053

img 1053 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Les sorprenents declaracions de Marta Rovira, la setmana passada, en què va afirmar que el Govern va desistir d’aplicar la proclamada república catalana després de ser advertit d’una resposta d’«extrema violència» de l’Estat que causaria «morts als carrers» encara cuegen. El fins al 27 d’octubre soci de Govern, el PDECat, via el seu coordinador de diputats i senadors a les Corts, Jordi Xuclà, va titllar d’«exagerada» la secretària general d’ERC per acusar l’Executiu central d’«amenaçar» el català.

Rovira va basar la seva acusació en la declaració de tres persones, la setmana del 27 d’octubre, al mateix Palau de la Generalitat, que al seu torn van apuntar que les informacions provenien de fonts diferents. En cap moment va donar noms. Rovira es va limitar ahir a respondre a les afirmacions de Xuclà recordant que «mai havia assistit a cap reunió al Palau de la Generalitat amb el coordinador de diputats i senadors del PDECat». És a dir: Xuclà no era a Palau i, per tant, no pot saber el que s’hi va dir.

Sobre la pista

De fet, la número dos d’ERC només va ampliar un missatge críptic del mateix Carles Puigdemont en la seva primera al·locució a Brussel·les en què va fer referència a aquestes amenaces. El seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, també la setmana passada, va contextualitzar les paraules del seu client. Així, Cuevillas va assegurar que, després de rebre certs avisos, Puigdemont es va mostrar en contra d’aplicar la declaració unilateral d’independència per no provocar «una massacre» si la gent es concentrava per evitar que fos detingut. «No permetrem que gent de bona fe, que es va parlar que vagi a envoltar el Palau per evitar que em detinguin... que això pugui provocar una massacre», va reproduir l’advocat citant l’avui expresident.

Notícies relacionades

El mateix Puigdemont dissabte passat va afirmar a TV-3 de manera contundent que «Marta Rovira té raó». També la CUP es va unir al cor de denúncies independentistes. El cap de llista cupaire, Carles Riera, no va dubtar a afirmar que al seu partit li constava que els «serveis d’intel·ligència» preveien «la possibilitat de, fins i tot amb la col·laboració de grups d’extrema dreta, generar conflictes violents i acusar la CUP de ser-ne responsable».

«Un dels escenaris» contemplats per l’Estat en cas que s’hagués fet efectiva la proclamació de la república catalana era «facilitar» que es donessin «fenòmens de violència» i culpar-ne «l’esquerra independentista», va insistir, en el que es coneix com a accions de falsa bandera. El Govern espanyol va negar les acusacions de Rovira i les va titllar de «mentides» i «calúmnies».