Santamaría, la 'presidenta en funcions' de la Generalitat, visitarà Catalunya el dia 24

La número dos de la Moncloa participarà en la inauguració de la Trobada d'Economia de s'Agaró

La mà dreta de Rajoy ha mantingut un perfil baix des que es va aplicar el 155 per "no ferir sensibilitats"

zentauroepp40521846 madrid 13 10 2017 politica rueda de prensa posterior a la re171013140258

zentauroepp40521846 madrid 13 10 2017 politica rueda de prensa posterior a la re171013140258 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Soraya Sáenz de Santamaría, vicepresidenta del Govern central, ministra d'Administracions Territorials i presidenta de la Generalitat en funcions, encara no ha anat a Catalunya des que es va començar a aplicar l'article 155 (el dissabte 28 d'octubre). Santamaría, en què Mariano Rajoy va delegar les competències de Carles PuigdemontPuigdemont, ha volgut tenir un perfil baix respecte a Catalunya per "no ferir sensibilitats", afirmen fonts del Govern central. Aquestes primeres setmanes no ha volgut utilitzar el despatx que va obrir en els temps de l'operació diàleg ni tampoc parlar més del compte de com es desenvolupa la intervenció de la Generalitat. Cada divendres fa un informe de la marxa del 155 al Consell de Ministres, però no s'ha filtrat ni un sol detall del contingut.

La campanya electoral està a tocar i hi participarà, segons fonts del PP, però abans anirà a Catalunya a un acte que ja tenia tancat abans de l'aprovació del precepte constitucional. Es tracta de la Trobada d’Economia de s’Agaró, que ja va per la 22a edició. Santamaría la inaugurarà el divendres, 24 de novembre, a la tarda i l'endemà serà el ministre d'Economia, Luis de Guindos, qui la clausurarà.

Bermúdez de Castro, també discret

Notícies relacionades

Segons fonts governamentals a Madrid i a Barcelona, la presidenta de la Generalitat en funcions no té cap intenció d'aparèixer pel Palau en aquest període. Tampoc ho ha fet fins ara, asseguren les mateixes fonts, el secretari d'Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, número dos de Santamaría en aquest ministeri. La vicepresidenta el va enviar immediatament a Barcelona a supervisar el desplegament del 155 i ho està fent “amb molta discreció” i “mantenint reunions amb representants de les conselleries en unes dependències de la Generalitat”.

Llevat dels problemes puntuals que han transcendit a la Conselleria d'Exteriors (de passivitat per desmuntar el Diplocat), els alts càrrecs i els funcionaris catalans estan col·laborant amb normalitat amb el Govern central. Un fet que ha sorprès la Moncloa. Rajoy se n'ha arribat a felicitar al Congrés