La CUP guanya temps per decidir sobre la 'llista Puigdemont'

La força anticapitalista registrarà una marca blanca per no tancar l'opció a la llista única

Poble Lliure aposta per sumar-se a la coalició independentista

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Barcelona

Ttenint en compte el que afirmen públicament tant ERC com el PDECat, que es faci o no l’anomenada  llista Puigdemont, és a dir, una aliança de forces independentistes de tota mena, depèn de la CUP. Els postconvergents afirmen que quan van proposar la candidatura hi incloïen els anticapitalistes i els republicans que accepten si els d’Anna Gabriel i Benet Sale-llas hi són. Una altra cosa seran les reals intencions d’uns i altres. Amb tot, la CUP, considerant que la decisió sobre què fer es prendrà diumenge, dia 12, una vegada periclitat el termini de presentació de coali-cions (dimarts) ha optat per guanyar temps.

Així, els anticapitalistes van decidir ahir, en el consell polític celebrat a Perpinyà, registrar abans que cedeixi el termini una marca blanca simplement per arribar a l’assemblea de diumenge amb totes les opcions possibles sobre la taula. Si no ho haguessin fet així, es podria donar la paradoxa que la militància del partit optés per abraçar la llista unitària però això no fos possible legalment. 

La portaveu de l’executiva de la CUP Núria Gibert, després del conclave, va fer una crida a no perdre’s en el debat sobre «llistes i coalicions» i a debatre què ha de fer l’independentisme una vegada duts a terme els comicis, que considera il·legítims per haver-se convocat des del Consell de Ministres.

No al #PressingCUP

A més a més, ha demanat fugir d’«un debat mediatitzat i una pressió completament desproporcionada» com el que es va produir quan el juliol del 2015, quan es va negociar una altra llista única, la del 27-S, i que, al final, va acabar sent una mera aliança entre CDC i ERC, amb Junts pel Sí de nom. 

Encara que el #pressingCup per excel·lència és el setge mediàtic i polític que es va tancar sobre els capitalistes després d’aquelles mateixes eleccions, una vegada que es va comprovar que els vots dels diputats anticapitalistes eren imprescindibles per ungir Artur Mas com  a president.

Notícies relacionades

En les dues ocasions, la CUP es va mostrar més que decidida a desdenyar les dues pressions, especialment en el cas de la investidura, a l’obligar Mas a fer el famós pas al costat que va propiciar l’arribada de Puigdemont a la presidència de la Generalitat. La CUP, amb tot, sí que va patir danys col·laterals, en forma de fissura en la cohesió del partit.

«Tenim clar que l’organització s’ha de preparar per absolutament tots els escenaris polítics», va afirmar Gibert. Mentrestant, un dels principals pilars del partit, Poble Lliure (l’altre seria Endavant-OSAN), ja s’ha manifestat a favor de la llista Puigdemont, i ha obert així el debat que culminarà en l’assemblea de diumenge.