consell de ministres

El Govern central elimina tres organismes vinculats al full de ruta independentista

L'Executiu anuncia també una altra tanda de destitucions de càrrecs de confiança

El delegat a Catalunya, Enric Millo, serà l'encarregat a partir d'ara d'anunciar les mesures que afectin la Generalitat

rjulve40366437 el delegat del govern espanyol a catalunya  enric millo  dur171031184307

rjulve40366437 el delegat del govern espanyol a catalunya enric millo dur171031184307 / JULIA PEREZ

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve

Serà la tònica habitual mentre s'apliqui l'article 155 de la Constitució: totes les mesures que aprovi el Consell de Ministres a la Moncloa relacionades amb el desplegament d'aquest capítol de la Carta Magna a Catalunya les explicarà a Barcelona el seu delegat, Enric Millo. Així es va decidir abans de la reunió d'aquest dimarts a la tarda i així es va estrenar el mateix Millo dues hores i mitja després, anunciant una nova bateria d'actuacions. Més destitucions d'alts càrrecs de la Generalitat, eliminació d'alguns organismes vinculats al full de ruta sobiranista i aprovació del decret per posar en marxa els preparatius de les eleccions autonòmiques del 21-D.

"Tots els departaments de la Generalitat estan funcionant amb plena normalitat en el transcurs dels primers dies de l'aplicació de l'article 155 ", va començar Millo, que va voler agrair la "professionalitat i la col·laboració" dels funcionaris. Va ser després quan va anunciar la suspensió de tres organismes de la Generalitat que havien sigut claus perquè l'Executiu de Junts pel Sí anés perfilant l'estratègia teòrica de la desconnexió. A saber: queden suprimides la Secretaria per al desenvolupament de l'autogovern, l'Oficina per a la millora de les institucions de l'autogovern i la Comissió interdepartamental per al desenvolupament de l'autogovern, totes elles vinculades al Consell Assessor per a la Transició Nacional, el director i màxim exponent del qual i exvicepresident del Tribunal Constitucional Carles Viver Pi-Sunyer, també ha sigut destituït. Aquests ens depenien de les conselleries de Presidència i de Vicepresidència.

Pi-Sunyer va tenir un paper rellevant ja des de l'inici del procés com a assessor d'Artur Mas en el seu gir cap a la independència i va arribar fins i tot a participar als Consells Executius de la Generalitat com ca omissionat de la transició nacional, encara que no va poder exercir el càrrec durant molt temps perquè va ser suspès pel Tribunal Constitucional.

Altres destitucions

A part de la de Pi-Sunyer, Millo va anunciar la destitució d'altres alts càrrecs de la Generalitat, el dels set delegats territorials de la Generalitat a Catalunya, els de les set vegueries. El cessament que no va esmentar el delegat però que també s'ha efectuat és el del secretari general de la Vicepresidència, Lluís Juncà, que havia sigut nomenat pel Govern la setmana passada en substitució de Josep Maria Jové

Notícies relacionades

Precisament sobre el viatge del deposat president a la capital comunitària va ser interpel·lat Millo pels periodistes en roda de premsa. Sense desviar-se una mica dels arguments de l'Executiu central, el delegat a Catalunya va considerar que el periple belga del dirigent nacionalista "forma part del serial de fets insòlits i inèdits al qual ja ens té acostumats l'expresident de la Generalitat",  i va rematar amb un somriure irònic que el més rellevant de la intervenció matinal de Puigdemont és que "ha assumit i reconegut les eleccions autonòmiques". "És obvi que es respectaran els resultats de les eleccions, com ha passat en els 40 anys de democràcia", va replicar el delegat al repte llançat pel president cessat. Després va voler deixar clar que aquells que es presentin han de fer-ho amb programes electorals "que es desenvolupin en el marc legal vigent".

Webs clausurades

Una mesura que es va avançar a les anunciades per Millo va ser la desactivació per ordre del Govern central de la web del president cessat Carles Puigdemont (www.president.cat) i també la de www.govern.cat. Sols seguia activa la web oficial de la Generalitat www.gencat.cat, encara que després de la compareixença del deposat cap del Govern, i seguint amb l'estratègia que ja es va aplicar amb els vetos a les pàgines del referèndum unilateral, el bloc independentista ha replicat un nou portal amb domini europeu, president.exili.eu., en què incloïa part de la informació de les webs clausurades.