S'ofereix mediador per solucionar una crisi a Catalunya

Més d'una desena d'entitats i personalitats s'han proposat per intercedir entre la Generalitat i l'Executiu central des de l'1-O

El Barça, Urkullu o Units Podem han brindat el seu suport, però Rajoy exigeix una renúncia prèvia a la DUI

zentauroepp40408980 madrid 04 10 2017 asamblea de podemos  erc pnv pdecat y comp171004123808

zentauroepp40408980 madrid 04 10 2017 asamblea de podemos erc pnv pdecat y comp171004123808 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Des que Carles Puigdemont, l'endemà de l'1-O, va advocar per una mediació internacional, apadrinada per la Unió Europea, que busqués una sortida pactada al conflicte, diversos partits, entitats, sindicats o personalitats s'han ofert a acostar posicions entre Catalunya i Madrid. Per a disgust del president català, les autoritats europees no han accedit a ficar-se en un assumpte que consideren “intern” d'Espanya, mentre que Mariano Rajoy, en coincidència amb el PSOE i C’s, s'ha negat a entaular qualsevol diàleg amb el cap de l'Executiu català mentre aquest no deposi la seva amenaça de declarar unilateralment la independència.

Malgrat el cop de porta, cada dia augmenta la llista d'ofertes de mediació, mentre ha transcendit que diverses personalitats també s'han proposat per fer arribar missatges a les dues parts.

Aquesta és una guia dels principals actors que, fins ara, s'han brindat per mediar en el conflicte català:

Podem

El partit morat i els comuns van sorprendre dimecres passat amb una proposta perquè els dos governs acceptin un àrbitrePablo Iglesias va telefonar a Rajoy per explicar-li el seu oferiment, però el cap del Govern li va avançar el que després ha manifestat en públic: que no negociarà amb els “que plantegen un xantatge tan brutal a l'Estat”, fins que tornin a la via de la legalitat.

Íñigo Urkullu

El 'lehendakari' s'ha ofert reiteradament per exercir d'intermediari. Divendres al Parlament Basc va reiterar que ell no es quedarà “assegut” i la seva aposta per un diàleg davant la “legítima” aspiració de la independència catalana. Dos dies abans, el cap de l'Executiu basc es va posar a disposició del president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, per propiciar una “mediació europea”.

El Síndic de Greuges

Rafael Ribó també es va mostrar disposat la setmana passada a promoure una mediació a nivell internacional, estatal i català per aconseguir un diàleg “sense condicions”.

Advocats, sindicats, la patronal….

La iniciativa que ha comptat amb més adeptes fins ara ha sigut la que encapçala el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i que recolzen el Consell de l’Advocacia, els sindicats UGT i CCOO, la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma, la patronal Pimec, la Cambra de Comerç, l'Associació de l'ONU a Espanya i el Col·legi d’Economistes, entre altres. Aquestes entitats van consituir una comissió independent per impulsar el diàleg i la mediació i van demanar a les dues parts que facin renúncies importants. Per exemple, divendres es van reunir amb Puigdemont i li van reclamar que desisteixi de solucions unilaterals.

El Barça 

Un dels oferiments més interessants va arribar per part del FC Barcelona, que es va adherir a la plataforma impulsada pels advocats, com a “entitat esportiva referent a Catalunya” i compromesa amb els “valors del respecte, el diàleg i la convivència”.

Filòsofs

Prop d'un centenar de professors de filosofia d'universitats catalanes també han proposat una comissió formada pels partits, a més d'experts en dret nacional, internacional, ètica, filosofia política i resolució de conflictes.

L'Església

En aquest cas, no es tracta que la Conferència Episcopal s'hagi brindat públicament com a llaç d'unió, però sí que ha transcendit que Rajoy s'ha reunit amb els arquebisbes de Barcelona i Madrid, Juan José Omella i Carlos Osoro, respectivament; mentre que Oriol Junqueras també s'ha vist amb el primer i amb l'abat de Montserrat. L'Església reclama una entesa entre l'Estat i la Generalitat des de fa setmanes.

¿Suïssa?

Notícies relacionades

El departament federal d'Afers Exteriors suís està disposat a construir una plataforma de diàleg, segons va informar divendres la radiotelevisió pública del país. El Ministeri d'Exteriors espanyol va negar la proposta, mentre que Junqueras va optar per no confirmar ni desmentir. 

Els treballadors socials

L'últim a unir-se a la llarga llista de mediadors ha sigut el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT), que divendres va recolzar aquesta via com la millor per solucionar el conflicte i es va oferir a col·laborar "en totes aquelles propostes encaminades" a aquest objectiu.