EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Rajoy lamenta que Puigdemont tingui el llast dels "radicals" de la CUP

El president del Govern diu que els atacs d'Arran demostren una "estultícia insuperable"

Recorda que reunirà el Consell de Ministres a mitjans de mes per aturar el procés si cal

Mariano Rajoy i un amic passegen per Ribadumia (Pontevedra), abans d’atendre el president del Govern els mitjans de comunicació.

Mariano Rajoy i un amic passegen per Ribadumia (Pontevedra), abans d’atendre el president del Govern els mitjans de comunicació. / EFE / SALVADOR SAS (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

Mariano Rajoy ha censurat aquest dimecres els atacs d'Arran contra autobusos turístics que s'han registrat els últims dies a Catalunya i les Balears. Segons ell, aquests successos revelen l'"estultícia insuperable" i la "petitesa mental" d'aquest moviment juvenil afí a la CUP, ja que ataquen un sector que genera "riquesa per a tothom" i suposa el 10% del PIB espanyol. El president del Govern central ha carregat contra els anticapitalistes i ha tornat a lamentar que estiguin condicionant el futur de la Generalitat de Catalunya. 

"Són gent d'extrema esquerra amb programes electorals de fa segles [...] però el pitjor no és que existeixi la CUP, que sempre hi pot haver un nombre de persones extremistes en una societat, el pitjor és que la CUP hagi condicionat el nom del president de la Generalitat de Catalunya", ha declarat a la premsa a Ribadumia (Pontevedra), la zona on està passant uns dies de vacances. El cap de l'Executiu ha recordat que Artur Mas va guanyar les eleccions, però, com que no tenia prou suport, va dimitir perquè els anticapitalistes l'hi van demanar i ara estan "condicionant tot el procés". "Sense ells, ha afegit, no es podrien fer totes aquestes coses perquè no hi hauria prou vots".

La llei del referèndum

Respecte al referèndum independentista anunciat per a l'1 d'octubre, ha insistit que no es produirà i ha recordat que el seu equip de Govern està en alerta per si calgués convocar un Consell de Ministres a mitjans d'agost si finalment la Mesa del Parlament decideix admetre a tràmit la llei del referèndum, impulsada per Junts pel Sí i la CUP. El següent que hi ha convocat és el dia 25. 

Notícies relacionades

Si la Cambra catalana fes el pas i iniciés la tramitació de la norma, el Govern central ja la podria recórrer. Per fer-ho l'Executiu hauria de demanar el preceptiu informe al Consell d'Estat i després presentar recurs davant el Tribunal Constitucional, els jutges del qual estan advertits que han d'estar disponibles i a dues hores de Madrid durant tot el mes. "Seguirem fent exactament el mateix que hem fet fins ara", ha afirmat el cap de l'Executiu central.

Aquests dies el president tornarà a aprofitar les sortides matinals a passejar per comentar l'actualitat i seguir avisant Puigdemont que en qualsevol moment l'Estat pot actuar en contra del referèndum. Si no calgués, el líder del PP seguirà de vacances per Galícia fins al dia 20 i només té previst interrompre la seva estada al nord per visitar el Rei a Palma, dilluns que ve, per celebrar el tradicional despatx al Palau de Marivent.