El jutge felicita Mireia Pujol perquè el seu gestor va duplicar la seva part de l'herència en tres anys

La filla petita de l'expresident diu que té la confiança que els diners procedeixen d'un llegat

A diferència dels seus germans, desvincula Jordi Pujol Ferrusola de la gestió del seu compte

jgblanco37845877 madrid 28 03 2017 politica la hija del expresident de la gen170328102631

jgblanco37845877 madrid 28 03 2017 politica la hija del expresident de la gen170328102631 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

Mireia Pujol va per lliure, i ho ha demostrat aquest dimarts davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata. Ha sigut l'únic membre de la família Pujol que no ha responsabilitzat el seu germà Jordi de la gestió de la seva part del llegat a Andorra. Segons la filla petita de l'expresident de la Generalitat, de la gestió dels 62 milions de pessetes (332.000 euros) que li van correspondre com a cada un dels seus sis germans i a la seva mare, Marta Ferrusola, com a herència del seu avi Florenci, se'n van ocupar els gestors d'Andbank i després BPA.

I aquests gestors eren tan bons, que al primer compte, en què ella no va donar cap mena d'instrucció i no va tocar els diners, perquè tenia feina i no hi "tenia interès", va duplicar els seus ingressos en tres anys, han informat fonts jurídiques. Aquesta explicació li ha suposat que el jutge De la Mata es mostrés irònic i es permetés el comentari que "felicités" els seus gestors per aquesta bona tasca. 

DE 62 MILIONS A 126 EN VUIT ANYS

No n'hi havia per menys, perquè dels 62 milions de pessetes que va rebre, juntament amb els seus germans, el 1992, gràcies a les transferències que li fa el seu germà Jordi pels suposats beneficis que els reporten les làmines financeres, arriba als 126. El 2000 li diu al seu germà que deixi de fer-li ingressos i de la gestió se n'ocupen els encarregats del banc. Quan el 2010 abandona Andbank, com la resta de la família, pel BPA, tenia 233 milions de pessetes (1,4 milions d'euros).

En aquesta última entitat arriba a tenir 1,7 milions d'euros, i treu 157.000 euros per a la seva clínica de fisioteràpia i "ajudar altres persones", i el 2014 regularitza 1,1 milions; la diferència se la menja la gestió del BPA. Segons fonts presents en la declaració, la Mireia va admetre que havia creat una fundació a Panamà per amagar els diners que tenia a Andorra i que els gestors del BPA els van recomanar com evitar el pagament d'impostos a Andorra.   

NO DIR RES DE LA SEVA TIA   

Segons ha explicat, ella sabia que els diners procedien de l'herència del seu avi patern per la "confiança" que té en la seva família i perquè així l'hi havien dit. I en aquest sentit, ha reproduït la línia seguida per Jordi Pujol Soley a la carta en què va atribuir a una herència, per la inestabilitat que suposava que es dediqués a la política, els seus diners a Andorra. A la pregunta concreta de per què  la seva tia havia quedat marginada del llegat, la imputada ha replicat que preferia no parlar d'aquesta qüestió.

Notícies relacionades

A la relativa de per què el seu pare no n'havia rebut una part, ha sostingut que perquè era polític. Ella i els seus germans van acceptar els diners perquè el patriarca no els va dir que no ho fessin. I d'aquí no ha passat, perquè ha dit que no sabia com havia obtingut el seu avi tants diners, on van estar amagats o qui es van encarregar de la seva gestió.

Mireia Pujol ha corroborat que el seu germà Oriol li havia donat la seva part a Jordi Pujol i ha contestat amb un potser hauria d'haver fet el mateix quan li han preguntat al respecte.