EL FI DE LA BANDA

Rajoy exigeix a ETA el desarmament i la dissolució efectiva

El Govern avisa que no variarà la seva política i reclama a la banda que demani perdó

Units Podem retreu a la resta de partits que dubtin de l'organització terrorista i demana acostar els presos

fsendra37709843 madrid17 03 2017 politica 16 congreso autonomico del pp de m170317185039

fsendra37709843 madrid17 03 2017 politica 16 congreso autonomico del pp de m170317185039 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El Govern i l’oposició van acollir ahir amb cautela l’anunci d’ETA que entregarà les armes. En la memòria política encara pesen els anuncis falsos de desarmament que la banda ha efectuat des que va decidir acabar amb la violència, i per això pocs dirigents van donar credibilitat al cent per cent a una notificació que va arribar, a més a més, de manera confusa a través del diari Le Monde. I hi va haver coincidència a l’hora d’exigir a l’organització terrorista que es dissolgui i tanqui el capítol més amarg de la història del País Basc per sempre.

El portaveu de l’Executiu, Íñigo Méndez de Vigo, es va negar, per exemple, a comentar «filtracions o especulacions» en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Així mateix, va subratllar que l’Executiu no ha variat la seva posició des que va arribar al poder. En la mateixa línia, Mariano Rajoy va advertir a la banda que el Govern «aplicarà la llei igual per a tothom». És a dir, el PP no canviarà gens ni mica la seva política després de l’anunci i, fins ara, s’ha negat a qualsevol tipus de contraprestació a canvi del cessament de la violència. El president va reclamar, a més, a ETA «que faci» el que «ha decidit»; és a dir, que efectivament es desarmi i «de passada es dissolgui».

I el ministre de l’Interior, José Ignacio Zoido, va afegir a la llista de demandes que els etarres demanin «perdó, es penedeixin i paguin els seus deutes», en referència als assassinats sense resoldre i les causes pendents. Zoido va recordar que el «verdader desarmament» és el que efectuen les forces de seguretat i que, en el «desarmament ideològic», hi treballa «dia a dia» el Govern.

L’ADVERTÈNCIA DE RUBALCABA

Ciutadans i el PSOE a penes es van distanciar de la reacció governamental. El líder del partit taronja, Albert Rivera, també va reclamar la dissolució de la banda i el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, va demanar «prudència» davant els episodis d’entrega d’armes fallits. 

Notícies relacionades

L’'exlehendakari' i candidat a les primàries del PSOE Patxi López i l’expresident del Govern quan la banda va abandonar la violència, José Luis Rodríguez Zapatero, van abandonar una mica del to de cautela i van mostrar la seva satisfacció per la notícia. Mentrestant, el llavors ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va avisar que «s’haurà de veure si ETA entrega tot el que té o es guarda alguna cosa».

Units Podem, per la seva part, va marcar perfil propi. Alberto Garzón va retreure a la resta de partits polítics que «sospitin de les intencions» d’ETA, mentre que Pablo Iglesias va aplaudir l’anunci de l’organització terrorista, va demanar l’acostament dels presos de la banda i que el desarmament sigui una realitat «com més aviat millor» i amb «garanties». Sobre això, el portaveu parlamentari d’Elkarrin Podem, Lander Martínez, va demanar als governs basc, espanyol i francès que participin en l’entrega d’armes.