ERC i CUP aplaudeixen la tasca de mediació d'Arnaldo Otegi després de la treva definitiva

El Govern català exigeix l'entrega d'armes "sense més espera"

icoy36621873 jordi jane161214161408

icoy36621873 jordi jane161214161408

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / XABI BARRENA / BARCELONA

El sobiranisme català ha reaccionat de manera més o menys coordinada a l'anunci que ETA completaria, el pròxim 8 d'abril, l'entrega del seu arsenal. Mentre que el Governcatalà mantenia un paper més cautament institucional, els partits independentistes d'esquerra van subratllar el paper del líder 'abertzale' Arnaldo Otegi.

Així, el portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha celebrat l'anunci de desarmament de la banda terrorista i ha aprofitat per felicitar l'esquerra 'abertzale' per "l'enorme tasca" que, segons el seu parer, ha portat endavant perquè avui sigui "un molt bon dia".

"Hi ha dies dolents, hi ha dies regulars, hi ha dies bons i hi ha dies molt bons, i jo crec que el d'avui és un molt bon dia", ha manifestat Rufián quan ha conegut la decisió de l'organització terrorista.

El diputat  després d'aplaudir la notícia, "com no podia ser d'una altra manera",  ha destacat que el seu partit ha intentat lluitar, amb la resta de forces democràtiques amb "humilitat" però també amb "fermesa" perquè es doni un dia com aquest i per "normalitzar" el que passa i passarà a Euskadi. "Tant de bo sigui un punt d'inflexió", ha apuntat Rufián.

ARTÍFEX DEL DESARMAMENT

La CUP, per la seva part, no va fer un pronunciament públic, però fonts del partit han afirmat a aquest diari que "ara toca destacar el compromís de les persones de la societat civil que estan darrere del desarmament". Preguntada aquesta veu si cabia destacar també el paper d'Arnaldo Otegi -amb qui els anticapitalistes mantenen excel·lents relacions, només s'ha de recordar el suport de David Fernàndez i Anna Gabriel al polític basc quan fins i tot estava empresonat, i la invitació que visités el Parlament, quan va ser  excarcerat- la resposta ha sigut que era obvi que "era un dels artífexs d'aquest nou escenari".

Notícies relacionades

El Govern de coalició PDECat-ERC, per la seva part, no ha volgut deixar-se portar per especulacions. "No és suficient cessar l'activitat terrorista, el que han de fer és dissoldre's i entregar les armes", ha indicat el conseller d'Interior, el postconvergent Jordi Jané, a Roses on ha participat en un homenatge a l'agent dels Mossos d'Esquadra Santos Santamaría, en el 16è aniversari del seu assassinat a mans, precisament, de la banda terrorista. 

Per la seva part, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, ha assenyalat, via Twitter, que "que ETA es desarmi definitivament és una gran notícia. Esperem que tots estiguin a l'altura en aquests moments". En la mateixa xarxa social, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assenyalat que "el comunicat d'ETA és rellevant si va acompanyat de fets, però arriba tard, ja van ser derrotats pels demòcrates. Mai oblidarem les víctimes"