EL DILEMA DEL SOCIALISME

L'enigma Pedro Sánchez: ¿quines opcions té?

L'exlíder del PSOE disposa de quatre vies per esquivar l'abstenció en la investidura de Mariano Rajoy

jrico36050974 madrid 26 10 2916 politica pleno de investidura  en la image161028192830

jrico36050974 madrid 26 10 2916 politica pleno de investidura en la image161028192830

2
Es llegeix en minuts

L'exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez té davant seu el dilema de decidir quin camí escollir davant la segona votació al Congrés per investir Mariano Rajoy com a president del Govern. Compta amb cinc possibles sortides, encara que totes comporten serioses conseqüències que poden afectar el seu futur si decideix aspirar a dirigir una altra vegada el partit en el congrés federal que la gestora ha de convocar els pròxims mesos.

Aquestes són les cinc alternatives que té Sánchez davant la decisiva votació d'aquest dissabte.

ACATAR L'ABSTENCIÓ

Si Sánchez facilita la investidura, acatarà el mandat del comitè federal aprovat diumenge passat d'abstenir-se en la segona votació. Aquest pas seria vist com una desautorització a si mateix després de defensar aferrissadament el 'no és no' durant 10 mesos. No obstant, alguns dels seus afins estan convençuts que rebutjarà aquesta opció. "El que és segur és que no s'abstindrà", donen per fet en el seu entorn.

VOTAR 'NO'

Reafirmar-se en el vot en contra a Rajoy el convertiria en el primer exsecretari general del PSOE a desobeir el comitè federal, el màxim òrgan del partit entre congressos, i a trencar la disciplina de vot. Pels seus crítics, el desacatament l'invalida per tornar a ser el líder del partit en cas que pretengui concórrer a les primàries, visió que comparteix algun dels fidels a l'exlíder del PSOE. A més, Sánchez correria el risc de rebre una sanció del partit que, segons els estatuts, podria arribar a l'expulsió en el cas més extrem.

RENUNCIAR A L'ACTA ABANS

La via per la qual s'inclina un sector dels diputats és que Sánchez deixi l'escó abans de la votació d'aquest dissabte per no saltar-se la disciplina de vot. Té de termini fins aquest dissabte a les 14.00 hores per presentar la renúncia davant el registre del Congrés, si bé perquè tingui efecte abans de la votació, ha de ser qualificada per la presidenta del Congrés, Ana Pastor.

VOTAR 'NO' I DEIXAR L'ESCÓ

Notícies relacionades

Una altra solució seria votar 'no' a Rajoy, per ser coherent amb la tesi sostinguda des de les eleccions generals del 20 de desembre, i tot seguit, renunciar a l'acta de diputat al desobeir la consigna del comitè federal. Davant la militància, seguiria sent l'estendard del 'no' a Rajoy, encara que la gestora podria igualment castigar-lo per desacatament.

ABSENTAR-SE

Una última escapatòria seria la de no assistir a l'hemicicle, deixar buit l'escó i no veure's obligat a votar, cosa que seria una manera suau de trencar la disciplina de vot i la sanció podria ser més lleu. "Seria comprensible que s'absentés", l'excusa un diputat que considera que després d'haver defensat el 'no' durant mesos no té sentit que s'abstingui. Pels detractors de Sánchez, aquesta opció no és seriosa perquè el seu deure com a diputat és votar amb la resta de companys i potser tampoc seria exemplar.