Sánchez qüestiona que el referèndum ja no sigui línia vermella per a Iglesias

"Jo, que he negociat amb ell, puc assegurar que la consulta n'és una", diu el cap del PSOE

Avisa Podem que s'equivoquen si compten que hi haurà una "gran coalició" i ells dominaran l'esquerra

 

  / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha suggerit aquest matí que darrere de l'afirmació de Pablo Iglesias en el debat a quatre que el referèndum per a Catalunya no serà una de les seves línies vermelles per negociar després del 26-J, només hi ha estratègia electoral, orientada a sumar el vot progressista més moderat. “No és cert que no sigui línia vermella. Jo, que he negociat amb ell [després de les generals del 20 de desembre] puc assegurar que la consulta n'és una”, ha recalcat el socialista a TVE.

En aquest context, Sánchez ha repetit que la seva proposta per als catalans segueix sent una reforma constitucional que aporti “solucions” en pro de seguir “units” amb Espanya, mentre que el reconeixement del dret a l'autodeterminació, ha continuat, suposa avalar el “com ens separem”.

L'aspirant del PSOE a la Moncloa ha assegurat que els votants progressistes no es poden “fiar” de Pablo Iglesias, que ja a les últimes generals va demanar el seu suport per “al canvi” i després el va rebutjar, ha dit, quan va tenir l'oportunitat de retirar Mariano Rajoy recolzant la investidura d'un socialista. “Si els espanyols confien en les forces que vam fer un esforç per promoure un canvi, aquí no hi haurà unes terceres eleccions”, ha sentenciat.

NO HI HAURÀ GRAN COALICIÓ

Així, ha afirmat que després del 26-J ell posarà sobre la taula les condicions per negociar que els socialistes ja han presentat en campanya i tornarà a buscar “les forces del canvi”, sense vetar-ne cap: això significa que intentarà pactar una altra vegada amb Ciutadans i amb Units Podem, en cas que li surtin els números. Ha  tornat a reiterar la seva demanda  que es permeti governar no a la força que obtingui més vots a les urnes, com reclama Rajoy, sinó a la que aconsegueixi reunir més escons després d'un període negociador.

Notícies relacionades

També ha avisat Iglesias que si el que està esperant és que el PSOE es vegi obligat a sumar-se a una gran coalició amb el PP perquè, d'aquesta manera, ell es pugui quedar amb tot l'espai de l'esquerra a l'oposició està equivocat. “Això no passarà”, ha indicat.

Per últim i preguntat pel seu futur personal depenent dels resultats electorals que obtingui, Sánchez ha respost que és cert que se la juga com se la juguen tots els polítics que es presenten a un examen electoral; que ell no aspira “a perpetuar-se” i que seran els votants els que decideixin el futur d'Espanya i els militants els que assenyalin quin futur té el PSOE. “Jo no sóc aquí pel càrrec ni aspiro a perpetuar-me en política”, ha dit.