Ciutadans acull amb fredor la nova fase de diàleg

La força taronja adverteix que no recolzarà un govern "populista"

Busca l'abstenció de Podem o la complicitat del PP

lpuig33355299 madrid  30 03 2016  jos  manuel vilegas  ciudadano160330153358

lpuig33355299 madrid 30 03 2016 jos manuel vilegas ciudadano160330153358

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Ciutadans ha intentat aquest dimecres fer-se un lloc i mirar de marcar territori després del desglaç que ha deixat rere seu la reunió entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesiasreunió Pedro Sánchez Pablo Iglesias. La força taronja ha accedit amb fredor a participar en la negociació a tres que s'entreveu, però ha advertit que la seva pretensió no és facilitar, de convidat de pedra, un govern del PSOE i Podem. Al contrari, espera que sigui el partit lila el que s'abstingui per aplanar el camí a l'acord progressista i reformista de socialistes i Ciutadans. Així mateix, ha fet una crida a la desesperada al PP perquè s'assegui a parlar amb ells, sense pensar qui dirigirà el futur executiu.

Després de l'esperada cita entre Sánchez i Iglesias, el vicesecretari general de C’s, José Manuel Villegas, ha exhibit que “més enllà de les formes, els posats i l'intercanvi de regalets, no ha canviat res”, cosa que ha atribuït al fet que el líder de Podem “segueix parlant de cadires” i no de polítiques i considera un gest una cosa com cedir una vicepresidènciavicepresidència “que ell mateix s'havia atorgat”. Per això ha coincidit amb Sánchez que, ara mateix, és “gairebé impossible” un govern de les tres forces polítiques, si bé és més palpable la seva desconfiança que la del líder socialista.

El número dos de Rivera ha exhibit, de fet, duresa contra el dirigent podemista i ha assenyalat que la seva única pretensió és estar en el Govern i buscar el focus mediàtic, sense importar-li les mesures que s'apliquin. Així mateix, ha asseverat que C’s ha captat el missatge i que no necessita una reunió a tres entre Iglesias, Sánchez i Albert Rivera per escoltar de boca del primer el reclam que els 40 diputats taronges s'abstinguin per facilitar un executiu d'esquerres. “Veiem la televisió escoltem la ràdio. Missatge rebut. Però no recolzarem ni per passiva ni per activa un govern de populistes i separatistes”, ha advertit tant a Podem com a Sánchez.

L'ESTRETA ALIANÇA AMB EL PSOE

Rivera, però, va mantenir una llarga conversa amb el líder socialista, dimarts a la tarda, per consolidar la seva aliança amb el PSOE. La força taronja contempla a més amb bons ulls que Sánchez condicionés aquest dimecres tota negociació al fet que el partit nascut a Catalunya mantingui fins al final el seu ‘sí’ a la seva investidura. És a dir, un clar compromís que, de moment, no farà passos que facin que C’s trenqui l'aliança.

En aquest context, la seva ‘parella de ball’ ha acceptat que siguin els equips negociadors dels tres partits (i no els líders) els que seguin al voltant de la taula, però per buscar l'abstenció de Podem, sense descartar qualsevol altre mètode imaginatiu. “Primer l'acord i després veurem la fórmula”, ha assenyalat Villegas.

Notícies relacionades

El dirigent taronja ha recomanat a Iglesias “rectificar”, llegir-se l'acord amb 200 reformes pactat abans de la primera investidura i asseure's a la taula a tres “per deixar de parlar d'hipòtesis” i veure què recolza o no d'aquest document. En aquesta línia, ha desdenyat la idea del podemista que el diàleg giri al voltant dels programes electorals.

TO MODERAT RESPECTE AL CONFLICTE CATALÀ

Una de les pretensions de Podem que més repel·leixen a C’s és la celebració d'un referèndum a Catalunya. Curiosament, la força taronja ha exhibit aquest dimecres una posició més moderada que habitualment al voltant del conflicte territorial. No ha contradit, per exemple, l'afirmació de Sánchez que defensa “el federalisme", però ha aclarit que l'alemany, sense que impliqui cap mena de desigualtat entre els espanyols. Villegas ha admès, a més, que existeixen "singularitats" i "fets” que “diferencien” unes comunitats autònomes d'altres. Però ha rebutjat que aquesta disparitat doni lloc a “privilegis”.