EL CAMÍ CAP A LES URNES

Manifest feminista perquè només una dona encapçala una llista del 27-S

Entre els 28 números u de les principals forces a les quatre províncies hi ha quatre dones

Reclamen als candidats propostes de xoc contra els assassinats per raons de gènere

La candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, atén els mitjans aquest dijous a les festes de Sants.

La candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, atén els mitjans aquest dijous a les festes de Sants. / ACN / BEGOÑA FUENTES

1
Es llegeix en minuts

Més de 600 dones han firmat un manifest promogut per l'associació Alerta Feminista en què lamenten que dels set caps de llista que concorren a les eleccions del 27-S només un és dona (Inés Arrimadas, de Ciutadans). També critiquen que, dels 28 números u de les set principals forces a les quatre províncies, només quatre són dones. Es tracta, a més d'Arrimadas, de Marisa Xandri (cap de llista del PPC per Lleida), Sara Mercè Vilà (número u per Lleida de Catalunya Sí que es Pot) i Anna Maria Solé (cap de llista d'Unió per Tarragona).

En el manifest, les feministes constaten que "més enllà de la capçalera, les quotes a les llistes electorals (60%-40% en cada tram de cinc persones), com a acció positiva, han afavorit l'increment de dones en els comicis, però ¿quantes són les veus declaradament feministes?". "Desgraciadament --lamenten--, aquests pròxims comicis electorals ens tornen a mostrar que les feministes hem d'estar en alerta. Si semblava que amb les eleccions municipals es dibuixava un canvi de tendència, aquests comicis ens mostren el contrari".

VIOLÈNCIA MASCLISTA

Les firmants denuncien no només que tornen "a ser invisibles com a representants polítiques", sinó que han augmentat "els assassinats, la precarietat, la discriminació i les injustícies" que pateixen "per ser dones" i que tornen a "no ser centrals en el debat polític". "Hem viscut un estiu aterridor", assegura el manifest en al·lusió a les nombroses morts de dones per violència masclista.

"És una situació bastant greu per convertir-se en un punt central de les campanyes. ¿Quines propostes de xoc s'estan proposant perquè deixem de ser assassinades per raons de gènere?", es pregunten.

També demanen que els candidats parlin de les precarietats de les dones, de la càrrega de tasques domèstiques i d'atenció de què s'han de "responsabilitzar enmig de les retallades constants".

L'AVORTAMENT

Notícies relacionades

"¿On s'està parlant del dret al propi cos en uns dies en què el Senat ha aprovat la reforma de la llei de l'avortament?", afegeix el manifest, que demana que aquests temes no només figurin en els programes electorals, "sinó que s'expressin, que formin part del debat públic de manera manifesta, durant la campanya electoral, i sempre".

"Cap canvi serà possible", apunten, "si no trenquem amb les violències patriarcals, si no acabem amb l'explotació del nostre treball, si les veus i els sabers feministes no són presents en les propostes de transformació social i política".