ESTUDI COMPARATIU

La Generalitat constata que sis Estatuts tenen articles similars als de la Carta catalana impugnats pel PP

1
Es llegeix en minuts
EFE / BARCELONA

La Generalitat ha elaborat un estudi comparatiu sobre els nous estatuts d'autonomia, que posa en evidència que sis comunitats autònomes tenen en els seus textos articles similars als impugnats pel PP a l'Estatut català i que, en aquests casos, han comptat amb l'aval dels populars.

L'informe, donat a conèixer avui per la Generalitat, ha estat elaborat per la Secretaria de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, i reflecteix que, al contrari del que ha passat amb l'Estatut català, el PP no ha impugnat cap dels articles dels textos de les altres comunitats autònomes.

En concret, segons l'estudi, Andalusia, Aragó, les Balears i València tenen en els seus estatuts, que ja estan en vigor, 95 articles similars a 95 que s'inclouen en el català, i les comunitats de les Canàries i Castella-la Manxa n'inclouran altres de semblants en les reformes estatutàries que preparen.

Andalusia, al capdavant

D'acord amb l'informe, Andalusia té 42 articles "calcats o molt similars" als de l'Estatut; el País Valencià, 11; les Balears, sis, i Aragó, nou, mentre que el de Castella-la Manxa, que ja ha estat aprovat pel Parlament autonòmic i admès a tràmit al Congrés, en conté 13 més.

En el cas de l'estatut de les Canàries, que s'està negociant al Congrés, l'informe assegura que dels primers acords aconseguits "es desprèn" que també inclourà diversos articles idèntics als impugnats abans el Tribunal Constitucional pel PP. Els resultats de l'informe reflecteixen, segons la Generalitat, "la incoherència i falta de rigor del PP, ja que considera inconstitucionals articles de l'Estatut català que, en canvi, ha avalat" en altres comunitats autònomes.

Entre els articles similars dels uns i dels altres estatuts, l'informe destaca el que fa referència a la creació d'una Agència Tributària, que s'inclou en el text català, però també en l'andalús, el balear, l'aragonès i el de Castella-la Manxa.

Notícies relacionades

Aquesta setmana, l'aprovació al Parlament català de la llei de creació de l'Agència Tributària que inclou l'Estatut ha creat una gran polèmica i ha estat durament criticada pels populars, que, en canvi, han votat a favor de la seva creació a les altres comunitats autònomes.

L'informe del govern català també compara els articles de l'Estatut català recorreguts pel Defensor del Poble i conclou que 21 d'ells "apareixen calcats o amb una petita diferència de forma en l'Estatut andalús".