La canilla digital i altres sequaços

¿Quan s'havia vist un atac igual a la llibertat d'informació des dels anys més negres de la Transició i els tancaments d''Egin' i 'Egunkaria'?

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp39880010 josep lluis trapero  chief of the catalan regional police  m170831225045

zentauroepp39880010 josep lluis trapero chief of the catalan regional police m170831225045 / LLUIS GENE

Tots portem a dins un entrenador de futbol. No, i ara, ¡el millor entrenador de futbol! El que jo no sabia fins fa uns mesos és que a alguns també els cap a dins un cap de redacció.

Com a periodista, això no solament no em molesta, sinó que m’anima. Més ben dit, m’animaria si signifiqués que s’està estenent sense fre la passió per la informació i per l’ofici de buscar-la, trobar-la, analitzar-la, contrastar-la i servir-la a un públic àvid de notícies i de bons diaris. Sobretot quan es tracta d’informació que els poders s’esforcen per ocultar perquè consideren que pot ser perjudicial per als seus interessos partidaris.

Però em temo que el que en aquests moments s’estén a les files del procés, des de l’ANC fins al Govern de la Generalitat, des dels mitjans públics o afins fins a una canilla digital alimentada per perseguir a mossegades heretges i agnòstics, és  un altre tipus de passió: la d’emmordassar els periodistes que no es dobleguen a la Fe Única i Verdadera.

Torquemada i McCarthy

Tots aquests actors, posseïts per l’esperit de Torquemada o el de McCarthy, denuncien que les informacions que no els convenen són maniobres bastardes de desprestigi de les institucions de la pàtria sacrosanta, titllen de «merda» aquestes notícies, reclamen cessaments de directors de diaris, encoratgen boicots, preguen per la fallida d’empreses de comunicació, insulten, odien... Odien amb una visceralitat alienada. I amenacen. I just llavors, el cap dels Mossos es permet arrossegar per terra la dignitat del seu càrrec assenyalant els periodistes que li resulten molestos. 

Notícies relacionades

¿Quan s’havia vist un atac igual a la llibertat d’informació des dels anys més negres de la Transició o des dels tancaments d’'Egin' i 'Egunkaria'? ¿És necessari recordar quin és el règim polític on els directors dels mitjans privats són posats i trets per ordre governativa, i els diaris, emmordassats? ¿És necessari recordar que aquest és l’ecosistema informatiu natural de les dictadures?

Doncs això és el que està passant aquí i ara. Això sí, en nom de la llibertat, de la democràcia i, per descomptat, dels somriures.