Anar al contingut

RECOMANACIONS LITERÀRIES

50 llibres recomanats per llegir l'estiu del 2017

Hem seleccionat mig centenar de títols per a tots els interessos lectors

Ernest Alós

  / JORDI COTRINA

Els llibreters ja han començat a tenir visites de clients habituals que busquen lectures per a l'estiu. I els responsables d'escodrinyar el trànsit i les recerques més habituals a la xarxa avisen: la gent ja està buscant recomanacions, n'hi ha que se'n van de vacances al juliol, ja toca. Així que ens afanyem a donar uns quants consells al lector com a orientació prèvia a la prescriptiva visita al llibreter més pròxim.

Per cert, els àugurs de les xarxes ens avisen que segur que tindria més impacte anunciar "els 10 llibres de l'estiu" que si ampliem la llista a 20. O a 30. Aquí sí que serem insubmisos: ens veiem capaços de recomanar 5 llibres... a un lector concret. I 5 més a un altre. I 5 més al següent. Així que, en un esforç de contenció, assenyalarem… 50 títols. 

Ens guiem per les nostres lectures dels últims mesos i, on no hem pogut arribar, pels consells de crítics i llibreters de qui ens fiem del criteri. Però aquesta llista serà dinàmica: segueixen arribant llibres a la redacció i a les llibreries, anirem llegint títols que encara no hem obert… així que, potser en les pròximes setmanes alguns cauran i altres aniran entrant. Qui vulgui comptar, veurà que a data de 16 de juny, aquest article recull 45 títols… i és que hem deixat espai per a almenys cinc més. S'accepten recomanacions. 

TEMPS PER RECUPERAR ASSIGNATURES PENDENTS

Els que es quedaran fixos a la llista seran aquells que, en un sentit general, creiem que ‘quedaran’. No ens fixem només en la producció editorial dissenyada directament per a l'hamaca del 2017. En aquests mesos hauríem de rescatar assignatures pendents al llarg de l'últim, el llibre que vam comprar i no vam llegir, el títol del qual hem llegit bones ressenyes o que ens han recomanat. Llibres que s'haurien de llegir quan hi hagi un moment per a això. O sigui, ara.

‘Patria’, de Fernando Aramburu (Tusquets). Sí, el llibre de l'any (passat, i d'aquest). Per una vegada, mèrit literari i vendes van de la mà. Després de l'elogi han començat a arribar les crítiques. Que si no compleix el seu propòsit de mostrar els diversos angles del conflicte basc i que dibuixa amb trets crítics els personatges nacionalistes (entenent com a nacionalistes l'esquerra 'abertzale'). Doncs bé, no creiem que ningú pugui compartir aquesta objecció tret que entengui que el judici moral als qui com a mínim excusaven la violència no té per què ser crític.  

‘Quan arriba la penombra’, de Jaume Cabré (Proa). Té contes rodons. No tots. No és ni ‘Les veus del Pamano’ ni ‘Jo confesso’. No té per què ser-ho. La pròxima novel·la de Cabré sembla que va per llarg, però no cal esperar: us podeu consolar amb aquest llibre.

'Manual per a dones de fer feines' / 'Manual para mujeres de la limpieza', de Lucia Berlin  (L'Altra / Alfaguara) . “No m'importa explicar coses terribles si puc fer-les divertides", diu la narradora d'un dels contes de la malaguanyada, oblidada i recuperada escriptora nord-americana. Ho podria haver subscrit ella mateixa.

‘Tierra de Campos’, de David Trueba (Anagrama). Un home acompanya el cos del seu pare per sepultar-lo al seu lloc d'origen. Melancolia i humor.

‘El monarca de las sombras’, de Javier Cercas (Literatura Random House). L'escriptor reconstrueix la fugissera figura del seu oncle, un jove falangista mort durant la guerra. Si prefereix el Cercas autor de novel·les de no-ficció (‘Anatomia d'un instant’, ‘El impostor’) al novel·lista a seques. Per debatre sobre ell: ¿admetre que entre les files de Franco hi podia haver gent honrada, enganyada o empesa cap a això, implica relativitzar la condemna deguda als sublevats? Cercas, és clar, opina que no.

‘El navegant’, de Joan-Lluís Lluís (Proa). El que això firma sap que s'està posant pesat amb aquest llibre… però és que l'autor de Perpinyà mereixeria més atenció, sobretot després de les ‘Cròniques del déu coix’ i aquestes aventures d'un català del nord amb una màgica capacitat per parlar qualsevol llengua… i explicar contes amb el ‘Patufec’ com a protagonista.

5 LLIBRES PER DEIXAR-SE PORTAR PELS SENTIMENTS

‘Nosaltres en la nit’ / ‘Nosotros en la noche’, de Ken Haruf (Angle / Literatura Random House). Una àvia truca a la porta d'un viudo: si tots dos estan sols, ¿per què no fer-se companyia? ¿Per què no viure junts i compartir llit, encara que només sigui per acariciar-se?

‘La uruguaya’, de Pedro Mairal (Asteroide). Absorbent. 24 hores en la vida d'un escriptor que viatja a Montevideo per cobrar l'avançament d'unes obres que no escriurà i per trobar-se amb una dona a qui va conèixer en un festival literari. 

‘Esperando a Mr. Bojangles’, d'Olivier Bourdeaut. Una espècie de ‘The Royal Tenenbaums’ a la francesa, amb una família que viu en el seu propi món, acompanyada d'una grua damisel·la ensinistrada i que construeix un castell a Espanya (metafòricament i literalment). Fins que el somni es trenca.

‘El retorno’, d'Hisham Matar (Salamandra). Però no només de sentiments tous viu el lector d'estiu. Si vol emocions més profundes, proposem el dur retorn de l'escriptor d'origen libi al país d'on la seva família va haver de fugir i on el seu pare va trobar la mort a la presó.

‘Daha’, d'Hakan Günday (Periscopi / Catedral). Podem oblidar el que està succeint en les aigües en què ens banyem. O procurar no oblidar-ho. Sabem que la majoria faran el primer… però per si de cas, aquí tenim aquesta història del fill d'un traficant de persones a Turquia.

5 LLIBRES D'HUMOR…

‘El astronauta de Bohemia’, de Jaroslav Kalfar (Tusquets). Un estrany cos ha entrat en el sistema solar. La República Txeca s'ofereix a enviar un astronauta com a conillet d'índies, que topa amb un alienígena en forma d'aranya que furga en la seva ment. Història d'un país, ferides del comunisme i el postcomunisme i humor surrealista.

‘Aventures i desventures de l’insòlit i admirable Joan Orpí, conquistador i fundador de la Nova Catalunya’, de Max Besora (Males Herbes). Orpí va existir, va conquistar una nova Catalunya en l'actual Veneçuela i va acabar fatal. Max Besora el converteix en protagonista d'una esbojarrada novel·la en un fals català barroc; el més semblant a un Monty Pyton local.

‘Amb l’aigua al coll’, de Daniel Arbós (Amsterdam). Una sàtira lleugera, sense grans aspiracions a part de la de ridiculitzar els farsants que es lucren amb les medecines sense evidència científica al darrere. Si li desperten tanta ràbia com l'autor, alleugi's una estoneta amb aquest llibre.

I DE DOLOR…

‘Carmen de Mairena’, de Carlota Juncosa (Blackie Books). Una biografia de Carmen de Mairena. Anem a riure una estona. Doncs no. Tret que un sigui un Cárdenas de la vida. En forma de novel·la gràfica (¿hauríem de dir biografia gràfica?), l'autora relata els seus contactes amb el personatge del Chino fet famós per la TV. Sordidesa, truculència, un infame eixam de lumpen-aprofitats, i sí, llàstima.

‘Les defenses’ / ‘Las defensas’, de Gabi Martínez (Catedral / Seix Barral). Martínez es posa en la pell del neuròleg a qui van tractar com un “boig” quan patia la malaltia autoimmune que estudiava i que es va autodiagnosticar sense que ningú se'l cregués perquè, és clar estava boig. Tot es va solucionar quan un col·lega va acabar per ‘descobrir’ la malaltia.

5+5 LLIBRES PER VIATJAR I DESCOBRIR PAISATGES

‘Fills del Nil’ / 'Hijos del Nilo’, de Xavier Aldekoa (Ara / Península). Les cultures, tradicions i conflictes dels pobles que habiten als marges del gran riu des d'Uganda fins a la seva desembocadura.

‘El turista desnudo’, de Lawrence Osborne (Gatopardo). De Dubai a Papua, barallant-se amb el turisme.

‘Viajes con Henry James’, Henry James (Ediciones B). Els reportatges de viatges de Henry James per a la revista 'The Nation', reunits per primera vegada en un llibre. 

‘Sueños árticos’, de Barry López (Capitán Swing). Crònica d'un viatge a l'àrtic. Naturalesa (molta) i gent (poca). 

‘Arenas blancas’, Geoff Dyer (Literatura Random House). Sense arribar al cim del seu llibre sobre personatges del jazz 'Pero hermoso', Dyer dona un recital de perspicàcia viatgera en escenaris com la Ciutat Prohibida o els llocs que va trepitjar Gauguin a la Polinèsia.

‘El viajero accidental’, de Harry Kelsey (Pasado & Presente). Si volem viatges al límit, recordem aquí les primeres expedicions que van circumnavegar la terra. Escorbut, set i platges plenes de natius hostils.

‘Los senderos del mar’, de María Belmonte (Acantilado). Després de recordar en el seu últim llibre els hel·lenistes que van anar a la recerca de les fonts de la tradició occidental, María Belmonte viatja ara, també equipada de l'atracció romàntica pel paisatge, al llarg de la costa basca.

‘¡Plato!’, de Pau Arenós (Debate). Singladura gastronòmica al llarg de tot el món, des de tres estrelles francesos 'demodés' a batalles aferrissades amb les desenes de potes de diversos artròpodes mexicans.

‘Aventuras ibéricas’, d'Ian Gibson (Ediciones B). Ian Gibson narra la seva relació d'amor i odi amb Espanya mentre recorre alguna de les fites imprescindibles de l'arqueologia ibèrica.

‘Z, la ciudad perdida’, de David Grann (Literatura Random House). Reconstrucció de l'última expedició de Percy Fawcett a la recerca del Dorado, portada al cine per James Gray.

5 + 4 NOVEL·LES NEGRES, ‘THRILLERS’, I 'NOIRS', 'DOMESTICS' O NO

Una categoria que en temporada estiuenca reclama dosi doble. Sobretot quan el cànon de la novel·la negra s'ha diversificat, amb nous subgèneres i amb la recuperació de totes les facetes del ‘thriller’ ('domestic', psicològic)…

‘La habitación en llamas’, de Michael Connelly (Adn). L'últim cas de Harry Bosch.

‘La substància del mal’ / ‘La substancia del mal’, de Luca d’Andrea (Rosa dels Vents / Alfaguara). Novel·la negra a l'Alt Adige, les terres germanòfones dels Alps italians. Novel·la negra amb misteris foscos en el paisatge, en la línia d'un Theorin o una Dolores Redondo. 

‘Icaro’, de Deon Meyer (Salamandra). Gran novel·la negra i descobriment d'aspectes de la realitat de la societat sud-africana. Dos en un.

‘Intrusión’, de Tana French (Adn)

‘Ho sé tot del tu’ / 'Te estoy viendo', de Clare Mackintosh (La Campana / Debolsillo). Un d'aquells llibres sobre els quals pesa l'etiqueta del 'domestic noir'. Però les seves autores prefereixen treure-se-la de sobre i recuperar el vell terme del 'thriller psicològic'. Escrit per una antiga policia, apunta als perills del creuament de videovigilància i 'hackers'. Amb ella obrim una sèrie de llibres que si no han sigut escrits perquè el lector passi pàgines en pla compulsiu al costat de la piscina ho semblen.

‘Escrit a l'aigua’ / ‘Escrito en el agua’, de Paula Hawkins (Columna / Planeta). Els que ja van trobar tramposa i previsible 'La noia del tren' en poden prescindir. Els que es van apassionar amb aquell llibre de Paula Hawkins consideraran que bé, no és el mateix, però entreté.

‘La cacería’, de J. M. Peace (Ediciones B). Un altre 'thriller' psicològic, amb una dona caçada sàdicament en plena naturalesa australiana.

‘El extraño verano de Tom Harvey’, de Mikel Santiago (Ediciones B). El biscaí Mikel Santiago segueix ubicant en localitzacions vacacionals les seves adaptacions nacionals del model de Patricia Highsmith, amb lleuger toc sobrenatural a l'estil Connolly.

‘Los ritos del agua’, d'Eva García Sáenz de Urturi (Planeta). Sincerament, no l'hem pogut llegir. Però la llibretera Carme Prims, de La Caixa d'Eines, ens diu que val la pena, i aquí ho recollim.

5 LLIBRES PER VIATJAR A LA HISTÒRIA...

‘La sorra vermella’, de J. N. Santaeulàlia (Proa). ¿Ha seguit amb interès els episodis de la postguerra d'Almudena Grandes? L'atraurà aquesta novel·la, en tres quatre temps i llocs situats en la guerra al front d'Aragó, la rereguarda a Barcelona, l'exili al sud de França i una missió de rescat en la primera postguerra. Memòria i història sentimental entrellaçades. ¿Li posa alguna pega a Grandes, cau en excessos melodramàtics? La nostra recomanació es manté: Navarro Santaulàlia ha decidit contenir tant els sentiments com l'estil. 

‘Recordarán tu nombre’, de Lorenzo Silva (Destino). No és una novel·la trepidant. Pesen sobre ella expedients de consell de guerra, fulls de serveis... Però és igual: és un senyor acte de justícia sobre la figura del general de la Guàrdia Civil Aranguren, clau en la derrota de la sublevació militar el 19 de juliol de 1936 a Barcelona.

‘El meteorólogo’ d'Olivier Rolin (Asteroide). Rolin novel·la la vida del cap del Servei Meteorològic de l'URSS que va acabar en el gulag.

…O PER DEIXAR-SE PORTAR DURANT HORES

‘La vida que aprenc’, de Carles Capdevila (Arcàdia). Un homenatge al desaparegut periodista: anar espaiant les reflexions que va deixar en aquest llibre al llarg dels pròxims mesos.

‘Cómo escuchar jazz’, de Ted Gioia (Turner). Un llibre breu. Però ‘escoltat’ quan s'ha post el sol (reproduint en paral·lel els temes de què parla Gioia) hauria de durar moltes vetllades d'estiu.

I CINC MÉS PER VIATJAR EN EL TEMPS I L'ESPAI

‘Transcrepuscular’, d'Emilio Bueso (Gigamesh). Primera entrega d'una trilogia en què l'autor de Castelló es desencadena en la creació de tot un món, amb una cosmologia, meteorologia i biologia completament especulatives. I juntament amb la imaginació, el seu punt d'humor, d'aventura i de reflexió sobre el canvi social.

‘El zoo de papel’, de Ken Liu (Runas). Alguns dels contes d'aquesta antologia mereixerien passar a ser clàssics del gènere de la ciència-ficció. Altres (i la primera categoria no és excloent de la segona) podrien ser capítols de sèries com Black Mirror. I sobre tots ells, l'experiència de les segones generacions d'immigrants als EUA.

‘La quinta estación’, de N. K. Jemisin (Nova). Una creació de mons (en aquest cas, un continent que es trenca periòdicament en episodis d'extinció massiva) del nivell d'ambició de Brandon Sanderson en 'El camino de los reyes'. I amb rerefons de múltiples militàncies progressistes que en cap moment aixafen a la fantasia.

‘Farishta’, de Marc Pastor (Catedral / Amsterdam). Amb aquest episodi, el viatge d'una jove russa a un estrany complex vacacional al Tròpic ja es pot tenir clar que el conjunt d'obres de Marc Pastor constitueixen una sèrie sobre viatges en el temps que haurem de seguir durant molts anys.

‘Luna’, d'Ian McDonald (Nova). Ja estan a les llibreries les dues primeres entregues d'aquesta curiosa sèrie, entre 'Dinastía', 'El Padrí' i 'Joc de Trons' en una Lluna colonitzada per clans miners que han creat una societat amb tradicions i costums (particularment en l'àmbit sexual) bastant exòtics. 

0 Comentaris