TROBADA A BRUSSEL·LES

La UE i el Regne Unit intenten aplanar les negociacions del 'brexit'

Els negociadors arrenquen a la capital europea la quarta ronda de negociacions

monmartinez40280805 brs03 bruselas  b lgica   25 09 2017   el negociador jefe de170925204712

monmartinez40280805 brs03 bruselas b lgica 25 09 2017 el negociador jefe de170925204712 / OLIVIER HOSLET

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea està disposada a parlar del període transitori de dos anys a què aspira la primera ministra Theresa May una vegada es consumi la sortida del Regne Unit de la UE, el 29 de març del 2019. Però el diàleg només serà possible un cop hi hagi «un acord vàlid» sobre els tres temes prioritaris sobre els quals pivota aquesta primera fase de la negociació: drets dels ciutadans, factura i frontera amb Irlanda.

Notícies relacionades

Sota aquesta línia vermella, Brussel·les i Londres es van tornar a posar ahir mans a l’obra per intentar desencallar les converses. «Aquesta vegada no hi ha excuses», va advertir el negociador en cap britànic, David Davis. «El que compta ara, donat que el temps és limitat i cada dia ens acostem més al 29 de març del 2019, és que el Govern britànic tradueixi les opinions de May en posicions precises. Ha arribat el moment de la claredat», va avisar el seu homòleg europeu, Michel Barnier, poc abans de l’inici de la nova ronda.

La tasca no sembla senzilla, donades les discrepàncies sobre l’ordre de la negociació. Per Brussel·les és impossible parlar de la relació futura sense aclarir abans la relació passada. És més, si Londres vol un període transitori, haurà de respectar l’arquitectura reguladora de la Unió Europea. Londres, en canvi, només accepta saldar els comptes en el context de la nova relació. La quarta ronda de negociacions s’allargarà fins dijous.