¿Hillary Clinton, alcaldessa de Nova York?

Un grup de demòcrates volen convèncer l'exsecretària d'Estat perquè es presenti a les primàries i es converteixi en la primera dona a dirigir la Gran Poma

Hillary Clinton

Hillary Clinton / AP / CLIFF OWEN

2
Es llegeix en minuts

Sembla que el punt de partida de l'especulació procedeix d'una web conservadora, Newsmax. El 'New York Times' va parlar d'una bombolla especulativa sobre això. Un dels seus prestigiosos columnistes, Frank Bruni, es va posar a fantasiejar amb aquesta qüestió. El conservador 'New York Post' va estirar el fil sondejant aquí i allà. I aquest diumenge el tabloide ha fet la ferma aposta d'editorialitzar sobre aquest punt i a sobre recolzar la idea.

Té pinta de ser un mer entreteniment per omplir una estona de tertúlies, que és summament improbable, però per a molts es comença a sentir com un agradable joc. ¿I si Hillary Clinton es presentés a l'alcaldia de Nova York? Recordem que la candidata demòcrata derrotada per Donald Trump va superar àmpliament el seu oponent republicà a Nova York, la llar del magnat. Un 79% de novaiorquesos li van donar el suport.

SUPORT SORPRENENT DEL 'NEW YORK POST'

La idea sorgeix del descontentament demòcrata amb l'actual alcalde, Bill de Blasio. El seu primer mandat ha resultat decebedor per a molts ciutadans. Membres del seu partit haurien sondejat l'exsecretària d'Estat perquè es presentés, perquè concorregués a les primàries. Hillary Clinton ni tan sols viu a la ciutat. Viu amb el seu marit, Bill, a Chappaqua, a l'estat de Nova York. S'hauria de mudar.

Frank Bruni especula amb gràcia amb una persecució municipal a les possessions de Trump. Inspeccions inesperades a les cuines dels seus hotels, citacions per soroll excessiu als seus bars, denúncies de fuites d'aigua als seus camps de golf... Dirigents mundials que quan van a l'ONU es reuneixen amb l'alcaldessa mentre que no troben temps per al president dels EUA i les seves grolleries.

Però el més sorprenent ha sigut el suport explícit del 'Post', sempre ultracrític amb l'ex primera dama. Escriu al seu editorial avui: "Sembla improbable, però la idea ha estat flotant en l'aire durant diversos dies, i fins ara no l'ha rebutjat. Secretària Clinton, ens encantaria veure-la de candidata a alcaldessa. La ciutat de Nova York la necessita. Sí, van ser altament crítics amb Hillary Clinton durant la campanya per a les eleccions presidencials. Però allò era la carrera per la Casa Blanca, on va oferir un programa molt a l'esquerra pel que és el centre de la nació. No a Nova York. Aquí estaria just al centre d'aquesta ciutat progressista i majoritàriament demòcrata".

PRIMERA ALCALDESSA

Notícies relacionades

El 'Post' també recalca que es tractaria de la primera dona alcaldessa de la història de Nova York. "¿No va sent hora que això canviï", subratlla. Un argument que evidentment no va fer servir el tabloide en la carrera a la Casa Blanca. No obstant, segons fonts pròximes a Hillary citades pel 'New York Times', aquesta ha rebutjat qualsevol possibilitat de tornar a l'arena política, fins i tot en un càrrec tan potent com ser el cap visible de la Gran Poma.

A punt de complir 70 anys, i després de l'enorme decepció que va suposar perdre davant Trump, la jubilació de la política d'alt nivell sembla el més lògic.