NOU DIES DESPRÉS DEL REFERÈNDUM

Clam al centre de Londres contra el 'brexit'

Unes 40.000 persones s'han sumat a la marxa amb pancartes amb lemes com 'bremain' i 'UE t'estimem'

Milers de manifestants participen en la marxa en contra de la sortida de Gran Bretanya de la UE. / periodico

2
Es llegeix en minuts
LORENA MARTÍNEZ / LONDRES

Milers de persones han recorregut el centre de Londres per manifestar-se en contra de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), decisió que va ser recolzada pel 51,9% dels britànics en el referèndum del 23 de juny.

Banderes europees i britàniques i pancartes amb lemes que diuen ‘Millor junts’ ‘Europa t'estimem' s'han vist en una protesta entesa com una demostració de força dels ciutadans que no estan d'acord amb el resultat de la consulta i volen seguir formant part del bloc comunitari, especialment a Londres, on es va votar àmpliament a favor de la permanència.

Es tracta de la segona manifestació que es convoca en menys d'una setmana en contra del ‘brexit’ a la capital britànica, la primera va ser cancel·lada però milers de persones es van concentrar igualment a Trafalgar Square dimarts passat.

Aquesta protesta reflecteix el descontentament d'una part de la població que se sent desencantada. Alguns que van votar a favor de la sortida se senten enganyats després de veure que les promeses fetes pels partidaris del ‘brexit’ es trencaven al cap de menys de 24 després de conèixer-se el resultat del referèndum.

ELS "ERRORS" DE FARAGE

El líder del partit antieuropeista UKIPNigel Farage, va reconèixer que va ser "un error" prometre que els 350 milions de lliures setmanals (430 milions d'euros) que el Regne Unit aportava a la UE es podrien destinar a finançar la sanitat pública. Va ser un dels principals arguments esgrimits durant la campanya per sortir del club europeu.

Emma Dixonadvocada de 45 anys, diu que s'ha unit a la manifestació perquè vol "enviar un missatge clar a la gent en altres països europeus que som molts al Regne Unit els que volem quedar-nos dins de la UE". "Em vaig sentir devastada quan vaig conèixer els resultats. No vull perdre la ciutadania europea", explica.

Aquesta londinenca ha acudit a la protesta acompanyada de la seva filla de 17 anys i la seva mare de 74 anys. Tres generacions que volen “mostrar el nostre rebuig contra el racisme i la xenofòbia". "Els ciutadans europeus són benvinguts i estimats aquí”, asseguren.

DESPUNTAMENT DE LA XENOFÒBIA

Des de dijous s'han registrat 331 denúncies per actes racistes, quan la mitjana és de 63 setmanals, segons va publicar el Consell Nacional de Caps de Policia britànic. Una onada xenòfoba que s'ha condemnat durant la marxa amb pintades de cors blaus i grocs, missatges i tuits a favor de la immigració com el d'Antonio Cimminio: “Orgullós de ser europeu. Orgullós de viure en una societat multicultural i diversa”.

La manifestació, convocada a les xarxes socials, s'ha convertit en trending topic mundial amb el hashtag #marchforeurope. El seu organitzador, el britànic Kieran MacDermott va explicar al diari 'Independent', “si ens fem sentir, podem proporcionar la munició que necessita el Parlament per arreglar aquest caos i reconsiderar el 'brexit'”.

Notícies relacionades

Amb la protesta d'avui, els participants volen que la seva veu sigui escoltada i tinguda en compte, però tots els diputats conservadors que han presentat la seva candidatura per convertir-se en el nou líder del partit han deixat clar que no revertiran la decisió del ‘brexit’ que més de 17 milions de britànics han recolzat.

L'esdeveniment, organitzat pel còmic Mark Thomas, va comptar ràpidament amb el suport de milers de persones a través de les xarxes socials.