VIOLACIÓ DELS DRETS

Human Rights Watch denuncia com a "agressió sexual" els exàmens de virginitat a l'Afganistan

Les proves es fan sense el consentiment de les dones, en molts casos nenes, per sospita d'adulteri

Un tacte realitzat per metges de la policia o funcionaris judicials serveix per condemnar la víctima fins a 15 anys de presó

jjubierre2303526 afghan women wearing the traditional burka  stand 160301122223

jjubierre2303526 afghan women wearing the traditional burka stand 160301122223 / BARBARA DAVIDSON

3
Es llegeix en minuts
BEGOÑA GONZÁLEZ

La virginitat és un tema molt sensible en les cultures més tradicionals i conservadores. L'himen intacte d'una dona soltera és signe d'honor per a les famílies i les tribus, i en cas de demostrar-se que la dona no és verge, es converteix automàticament en el deshonor més gran per a la família. L'Afganistan és un d'aquests països, i la Comissió Afganesa Independent dels Drets Humans (AIHRC per les seves sigles en anglès) ha publicat un estudi sobre la violació dels drets humans en les dones, en moltes ocasions nenes, que són obligades a passar exàmens ginecològics sense el seu consentiment per comprovar la seva virginitat. L'oenagé Human Rights Watch (HRW) s'ha fet ressò d'aquest informe i ha denunciat aquestes pràctiques "com a agressió sexual".  

Les dones acusades de "crims morals" com adulteri o sodomia, segons els defineix el sistema judicial i els òrgans de justícia afganesos, han de passar exàmens ginecològics per provar la seva virginitat sense el seu consentiment. Aquests exàmens, que solen ser realitzats per metges forenses de la policia, membres de l'oficina del fiscal o dels jutjats, estan destinats a determinar si l'acusada ha mantingut relacions sexuals o si les ha mantingut fora del matrimoni.

L'AIHRC es va entrevistar amb 53 dones afganeses d'una dotzena de províncies per realitzar el seu informe. Un total de 48 d'elles van dir haver sigut sotmeses a aquests exàmens per verificar si havien mantingut relacions abans del matrimoni. Una vintena d'elles els va patir més d'una vegada. Segons l'informe de l'AIHRC, els resultats d'aquestes proves se solen prendre com a verdaders sense vacil·lar i en funció d'elles es decideix la duresa del càstig que s'imposa a les acusades, malgrat que segons va denunciar l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en un informe del 2014, no tenen tota la validesa científica.

FINS A 15 ANYS DE PRESÓ 

Els exàmens solen sentenciar en contra de les acusades, cosa que fa que la majoria siguin condemnades per adulteri o sodomia a partir d'una simple exploració basada en dubtosos coneixements científics. La pena pot arribar fins als 15 anys de presó. Les dones que han sigut víctimes d'aquest crim d'exploració forçada acostumen a presentar els mateixos trastorns i símptomes de les víctimes d'assetjament sexual o violació, segons s'explica a l'informe. 

Aquestes proves acostumen a fer-se quan són detingudes dones que s'han escapat de casa seva, normalment per escapar-se de la violència o de matrimoni forçat i sobretot si han marxat per casar-se amb la persona que elles hagin elegit. Els exàmens mèdics s'acostumen a fer davant dels guàrdies i als mateixos centres de detenció, cosa que, combinada amb el fet que s'acostumen a insultar i humiliar les dones, provoca en  les víctimes el desenvolupament de traumes, canvis en el comportament, sentiment de culpa, estrès emocional i fins i tot comportaments agressius. Una de les dones va dir que fins a sis persones estaven presents a la sala mentre li feien l'examen.

MARGINACIÓ

Els efectes no es redueixen a l'afectació personal de les dones, ja que al tractar-se d'un entorn tan sensible amb el tema com l'Afganistan, les dones que són víctimes d'aquestes exploracions forçoses acaben creant un rebuig en la societat i solen ser marginades per la mateixa desconfiança que reben de les seves famílies. En moltes ocasions, les obliguen a deixar el col·legi i els prohibeixen sortir de casa. 

A més, ser víctima d'aquest tipus d'exàmens forçats, redueix en gran mesura les seves possibilitats de casar-se, ja que al contraure matrimoni el marit és informat dels antecedents de la dona i acostuma a divorciar-se. 

Notícies relacionades

El problema, segons l'informe, és que les detencions no es redueixen a aquestes situacions, sinó que ara mateix a l'Afganistan són arrestades moltes joves per tan sols estar parlant o estar assegudes amb homes i se les acusa dels mateixos crims morals amb les seves consegüents anàlisis.

Els exàmens mèdics sense consentiment es van prohibir per primera vegada al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics el 1966 i es van considerar uns actes degradants i inhumans que van en contra de l'article de la Constitució Afganesa que especifica que la llibertat i la dignitat humanes són inviolables. 

Temes:

Afganistan