On Catalunya

AMB molt DE gust. QUADERN DE GASTRONOMIA I VINS

Sagrades mandonguilles

Davant l'escassa qualitat dels aglomerats de carn de la indústria agroalimentària, encara hi ha lloc per al bon gust de cuinar receptes tan saludables com les mandonguilles.

Mandonguilles amb sípia de Kim Persson, al restaurant Santa Teresa.

Mandonguilles amb sípia de Kim Persson, al restaurant Santa Teresa. / arxiu / joan puig

1
Es llegeix en minuts
Miquel Sen
Miquel Sen

Periodista

ver +

Des que l'OMS ha introduït els seus bisturís a les cassoles, resulta impossible passar per alt un debat que té com a subjectes la salut, la nostra i la dels animals. Una discussió sobre la carn, picada o no, que ve de lluny. Per exemple, des de la revolució francesa, quan el capellà ateu Jean Meslier, defensor dels humils i protector dels animals, es va plantejar una postura una mica transgressora, el respecte per la carn que mengem, una actitud totalment actual.

El problema no és l'hamburguesa o la mandonguilla, sinó el que amaga la carn picada industrial, àlies el minerai. Una paraula del lèxic de la indústria agroalimentària que designa paquets de 25 quilos, resultat de compactar trossos de teixits i restes de carn provinents de peces fresques, desossades o congelades, tendons i greix inclosos. Recordin aquesta paraula, perquè s'assembla al barril Brent. Segons com cotitza el minerai, puja o baixa el preu del frankfurt i el de l'hamburguesa de tres pisos. Com que aquesta borsa tendeix a la baixa, l'oferta de les grans cadenes pot ser més econòmica i de més mala qualitat.

Sabent que una hamburguesa no té per què ser carn picada de boví, sinó una barreja de magre de porc i vedella, sal, fècula de patata, espècies, dextrina de blat de moro, dextrosa, conservador E224, aromatitzants, antioxidant E301, proteïna de soja i colorant E126, s'imposa, en comptes de la guia de restaurants de la senyoreta Pepis, una de l'hamburguesa saludable. Un itinerari que ens permet recuperar les mandonguilles, que no es poden perdre.

Notícies relacionades

Mapes del bon menjar que ens portaran de la parada de David Barroso, al mercat de Santa Caterina, a la Cansaladeria de Pròsper Puig, a Sant Andreu, o aturar-nos davant la riquesa embotida de Galinsioga, al mercat de Sants. Un viatge a disfrutar recuperant un receptari molt peculiar, que admet el contrast amb altres ingredients tan suggerents i oposats com la sípia.

Unes mandonguilles amb sípia són un guisat d'una entitat total, un mar i muntanya certament respectuós amb els principis d'una dieta mediterrània que la crisi i la publicitat ens estan fent oblidar. Segur que mereixerien la total benedicció de l'abat Meslier.

Temes:

Gastronomia