INICIATIVA SOLIDÀRIA

Els gossos 'treballadors' també es retiren

24 personatges populars participen en la campanya 'Adopta un jubilat' per facilitar un retir digne als veterans de la Policia i l'Exèrcit

default

default
mario-vaquerizo-copia-1440x808
perros

/

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Madrid

L’adopció no és només una fórmula pensada per a nens desprotegits, sinó que ja inclou els animals veterans que s’han guanyat el dret a un retir tranquil. 24 famosos s’han unit en la segona edició de la campanya Adopta un jubilat, iniciativa promoguda per l’oenagé Herois de 4 Potes que fomenta l’acolliment de gossos retirats de la Policia Nacional, les Forces Armades, la Guàrdia Civil, els bombers, Protecció Civil i empreses de seguretat privada. Més de 40 esforçats gossos han aconseguit ja una llar on retirar-se durant el 2017 gràcies a aquest original projecte solidari, en què participen personatges molt populars.

El segon calendari Adopta un jubilat, que es pot adquirir a la web de l’associació per 10 euros, torna a ser protagonitzat per la imatge de Jubi, personatge creat pel genial humorista gràfic Forges. En la llarga llista de famosos que han participat en la confecció del calendari hi figuren els esportistes José Manuel Calderón, David Meca i Álvaro Bautista; els periodistes Júlia Otero, Matías Prats i Mónica Carrillo; els humoristes Paco Mir i Faemino y Cansado; els presentadors Jacob Petrus i Raquel Sánchez Silva; la bailaora Sara Baras; el xef Alberto Chicote i el cantant Mario Vaquerizo.

Brillants en la seva feina

Els famosos posen amb Missa, Vakat, Mag, Gino (ja traspassat), Jacob, Casper, Randy i Tony, tots gossos policia especialitzats en detecció d’explosius. També apareixen amb Momo, Thor i Linda, un trio de gossos espectacular en la recerca d’estupefaents i de bitllets de curs legal. La Guàrdia Civil ha aportat gossos jubilats com per exemple  Kuns (salvament i rescat), Beny (drogues i estupefaents) i Blacky (rastreig d’explosius), mentre que les Forces Armades han encomanat a l’oenagé exemplars especialitzats en defensa i seguretat.

Els 40 gossos jubilats que l’oenagé ha aconseguit col·locar entre els mesos de gener i octubre d’aquest any tenen un brillant full de serveis al seu darrere. Entre tots ells destaca Brus, un gos policia especialitzat en la recerca de restes humanes i biològiques que va treballar arran de l’accident del tren Alvia a Santiago de Compostel·la i en la recerca de la noia desapareguda Marta del Castillo. Tampoc estan gens malament els historials laborals de Lucho i Miki, dos gossos de les Forces Armades que van servir a l’Afganistan rastrejant explosius, rescatant supervivents en grans catàstrofes i buscant ostatges vius.

Notícies relacionades

La presidenta d’Herois de 4 Potes, Rosa Chamorro, precisa que la seva organització ha facilitat des del gener del 2015 l’adopció de 125 gossos retirats per edat, malaltia o pèrdua de facultats. Juntament amb aquesta missió principal de proporcionar un merescut retir, l’oenagé busca donar visibilitat a la tasca que presten durant tota la seva vida en actiu, i per això també ha posat en marxa la campanya #Digues-liAlMónELQueValc per sol·licitar davant les Nacions Unides la declaració del Dia Mundial del Gos de Treball.

En aquest sentit, l’oenagé  Herois de 4 Potes ha aconseguit el suport institucional dels ministres d’Interior i Defensa (que són els dos ministeris que utilitzen gossos de treball habitualment), els directors generals de la Policia i Protecció Civil i Emergències, la presidenta de la Comunitat de Madrid, el representant de l’ONU a Espanya i la Casa Reial. «Si prospera la iniciativa, la declaració del dia mundial suposarà el reconeixement de la tasca portada a terme pels gossos de treball utilitzats als Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat i altres entitats, i serà una invitació perquè, almenys una vegada a l’any, la societat pugui reflexionar sobre l’inestimable servei que presten aquests gossos», argumenta Chamorro.