LA CRISI BLANCA

Set punts, una diferència insalvable

Aquest segle, el Reial Madrid ha sigut incapaç de remuntar-li aquest avantatge al Barça per ser campió

ecarrasco40206739 real madrid s forward from portugal cristiano ronaldo  r  kn170921190054

ecarrasco40206739 real madrid s forward from portugal cristiano ronaldo r kn170921190054 / GABRIEL BOUYS

3
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas / Barcelona

Tothom estava pendent de l’1-O i, de cop i volta, es va produir un 0-1 il·lusionant. Va ser al Santiago Bernabéu i va ser, curiosament, de la manera que el Reial Madrid (almenys el de la temporada passada) guanyava bona part dels seus partits, en els minuts afegits, en els minuts de Sergio Ramos, més enllà del 90.

Així va ser com el conjunt de Zinedine Zidane es va posar, tan sols cinc jornades després d’arrencar la Lliga, a set punts del Barça, distància que, almenys aquest segle, el conjunt de la Castellana ha sigut incapaç de remuntar per acabar-li prenent la Lliga al Barça i proclamar-se campió, cosa que no significa que no hagi guanyat títols, per descomptat, en aquest període de temps, però mai remuntant-li set punts al Barça.

El títol del València

És més, en la campanya 2001-02, el Madrid també va començar fatal. En la jornada sisena d’un campionat on tots els favorits van perdre un munt de partits, els blancs ja eren a nou punts del Barça. Però, en un campionat molt boig van arribar a ser líders, encara que al final, el títol va ser per al València.

Ramos, Varane i Bale ataquen una centrada contra el Betis. / AFP

La història dels següents campionats al segle XXI van en contra del Reial Madrid, pel que fa a grans remuntades respecte del Barça, de set o més punts. A la Lliga 2004-05, el segon any de Frank Rijkaard, segons revela Pedro Martín, expert estadístic de la COPE, el Barça havia aconseguit, en la jornada 28, 11 punts d’avantatge sobre el Madrid, aquell que no va voler entrenar José Antonio Camacho

Una de les remuntades blanques més importants, el 2009, va quedar tallada en sec amb el mític 2-6 blaugrana al Bernabéu

L’any següent, va passar una cosa força similar, ja que el Barça va guanyar la Lliga fàcilment, aprofitant la pitjor època de Florentino Pérez, que fins i tot va arribar a dimitir. En aquella Lliga, el Barça va tenir fins a 13 punts d’avantatge sobre els blancs. En la campanya 2008-09, després que el Madrid guanyés la Lliga anterior, just en l’inici de l’era Guardiola, els blaugranes van arribar a tenir 12 punts més que el Madrid que, en la típica empenta que el caracteritza, va guanyar 18 dels últims 19 partits i en va empatar un altre, però el Barça es va presentar al Bernabéu i va sentenciar el campionat amb el mític 2-6.

En ple pols Guardiola-Mourinho, el Pep va aconseguir una renda de 8 punts, que 'Mou' tan sols va poder reduir fins a 4 punts, Això sí, després de conquistar el títol, els blancs van tornar a ser esclafats pels culers, aquesta vegada dirigits pel desaparegut Tito Vilanova, en la campanya 2012-13, quan, després d’una primera volta de rècord (55 punts: 18 victòries i un empat), van adquirir fins a 18 punts d’avantatge i van reduir a cendres la segona volta del campionat.

L'any de Benítez i Zidane

Notícies relacionades

I, finalment, a la Lliga 2015-16, amb Rafa Benítez a la banqueta del Bernabéu, el Barça va veure com es reduïa un avantatge de 12 punts a només un, moment en què el conjunt blaugrana es va veure obligat a guanyar els últims cinc partits (i així ho va fer) per mantenir a ratlla un Madrid que Florentino ja havia posat en mans de Zizou, que fins i tot va guanyar al Camp Nou, però no en va tenir prou per remuntar.

Zidane, contrariat enmig de l'eufòria bètica / EFE

Després del Madrid-Betis, els jugadors blancs gairebé van reconèixer que tenen temps de remuntar. «És difícil entendre què ens passa, perquè som els mateixos, equip, plantilla i entrenador, que l’any passat ho vam guanyar tot. Set punts són molts punts, però queda tota la Lliga», va assenyalar Casemiro. «És qüestió de punteria i això és el que hem de millorar, estem jugant bé, molt bé, i acabarem superant aquest sotrac que, la veritat, prefereixo que ens arribi ara que no pas en l’esprint final del campionat», va sentenciar el capità, Sergio Ramos