El Periódico

L'aportació dels lectors

Publica una carta del lector

Vicent Sanchis, un altre valencià més a Catalunya

ACN / MARGALIDA AMENGUAL

Vicent Sanchis, en una imagen de archivo.

Kenneth Pitarch CaleroBarcelona

¿Què opines del tema de discussió? ¿Què et sembla l'aportació d'aquest usuari? Envia la teva opinió per participar en el debat.

Divendres, 17 de març del 2017 - 12:30 h

Sóc un valencià dels més de 61.000 que vivim a Catalunya. Ahir vaig saber que Vicent Sanchis, un altre valencià, serà el pròxim director de TV-3. Independentment del seu perfil ideològic, que pot agradar a uns quants i desagradar a uns altres, la seua trajectòria professional sembla que l'ha fet mereixedor d'aquest càrrec.

Vicent Sanchis representa la figura dels milers i milers de valencians que hem hagut d'eixir de la nostra terra per progressar laboralment. Segur que molts de vostès han coincidit amb algun company valencià a la carrera, a l'oficina, a l'empresa, a l'hospital o possiblement és el mestre o professor dels seus fills. I és que de vegades sembla que els valencians som una mena de 'plaga' a Catalunya.

No obstant això, la migració valenciana no és cosa d'ara. Els valencians vam constituir el primer grup migratori en importància a Catalunya 'i Barcelona' fins als anys 40 o 50 del segle XX. ¿Ara bé, què se sap d'això? Gairebé res. La memòria de la migració valenciana a Catalunya s'ha anat esborrant amb el pas del temps. Doncs bé, al 1930 vivien tan sols a Barcelona 88.000 valencians, gairebé un 10% de la població total de la ciutat, i al conjunt del Principat sumaven 126.000 persones, molt per damunt del següent grup en importància, els aragonesos.

Avui en dia, el nostre nombre ha baixat quasi a la meitat, cosa que no vol dir que el degoteig de persones cap ací hagi parat en cap moment. Vicent Sanchis és, com molts altres valencians, un d'aquests 'nous' migrants, que, per diverses raons, s'han acabat assentant a Catalunya. Alguns, coneguts com ell, la coreògrafa i ballarina Sol Picó, la regidora de l'ajuntament Gala Pin o el futbolista 'Pichi' Alonso; altres, desconeguts com jo mateix.

I què va ser dels que van vindre durant les primeres dècades del segle XX? A molts dels seus descendents ja els coneixen vostès: Pasqual Maragall, Enric Millo, Joan Herrera, Empar Moliner, Quim Monzó, Montserrat Caballé... Però, ¿i al seu voltant? Facen un exercici amb els amics i coneguts, pregunten quants d'ells tenen algun avi o rebesavi valencià. Se sorprendran.

Participacions dels lectors

'Caso Palau': ¿Y Artur Mas no sabía nada?

Carmen B. Fernández Calafell

Tras salir a la luz la sentencia del caso Palau donde se confirma que Convèrgencia cobraba comisiones ilegales, sorprende que en ... continuar llegint

Persones 'excluídas' i 'exclusivas'

Francesc Reina Badalona

L’Antonio em comenta que la seva ambició ha estat, sempre, assemblar-se al llegendari Paul Ponce, el malabarista més jove del món. Ho diu... continuar llegint

¿Crisis?... ¿de qué crisis me habla?

Miguel Fernández-Palacios Madrid

Las empresas gastan considerables sumas de dinero en comprar máquinas que suprimen puestos de trab... continuar llegint

Salir del laberinto en Catalunya

Joan Castillo 08320 El Masnou

Un laberinto es un lugar formado por calles, cruces y giros que confunden al que se adentra en él. Salir del mismo, en ocasiones, no es fá... continuar llegint

Los votantes catalanes no quieren a Puigdemont de presidente

José Franco Llinars del Vallès

Rubí no es como esperaba

Armando González Costas Rubí