BALANÇ DE L'OMT

1.322 milions de viatgers marquen el nou rècord en el turisme internacional

Espanya és la segona potència mundial en visitants i ingressos

jcarbo41444862 turismo internacional180115133329

jcarbo41444862 turismo internacional180115133329 / ZAKARIA ABDELKAFI

3
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa

L’any passat el turisme mundial va tornar a mostrar la seva fortalesa al desplaçar per tot el planeta 1.322 milions de persones, el 7% més que el 2017 (el creixement més gran des del 2010), segons l’Organització Mundial del Turisme (OMT). Aquest moviment, que està creixent de forma imparable en les últimes set dècades, representa el 10% del Producte Interior Brut (PIB) mundial, el 7% de totes les exportacions i aporta un de cada 10 llocs de treball. La previsió és que el 2030 la xifra de turistes internacionals pel món sigui de 1.800 milions.

En vigílies de la inauguració de la fira més important del turisme mundial, Fitur, el nou secretari general de l’OMT, el georgià Zurab Pololikaixvili, s’ha trobat amb un balanç anual molt positiu en què s’aprecia un augment de l’interès per zones abans minoritàries, com l’Àfrica, la recuperació de països com Egipte, Turquia o Tunísia i el creixent potencial com a països emissors de turistes de la Xina i els EUA.

ATRACCIÓ D’EUROPA / En tot cas, Europa continua sent el destí preferit de tots els ciutadans del món que volen viatjar, i acapara més de la meitat dels turistes (671 milions) i el 37% dels ingressos, xifrats en 364.110 milions d’euros (447.000 milions de dòlars).

França és el país més visitat, i s’ha recuperat ràpidament en els tres últims quadrimestres, segons l’organisme internacional, després de l’atemptat de la discoteca Bataclan, que va commocionar la població local i forana i va impactar en els primers mesos. Al país gal el segueixen els EUA i Espanya. A falta que el país nord-americà tanqui els resultats de l’any passat, Espanya avança al segon lloc com a potència turística mundial. No obstant, per ingressos els EUA i Espanya són els països que encapçalen el llistat pel que fa a la rendibilitat econòmica d’aquesta indústria.

El cas d’Espanya mereix des de fa anys un capítol a part. La xifra rècord de 82 milions de visitants l’any passat suposa un creixement del 9%, per sobre de la mitjana mundial avançada per l’OMT. Pololikaixvili no va donar importància a la incidència de la crisi política catalana en l’arribada de turistes ja que, va dirr, continua sent el destí més visitat i perquè el balanç final és positiu, malgrat la caiguda d’alguns turistes de tota la vida, com els francesos.

ESPANYA NO ROBA / El responsable de l’OMT ha negat que en els últims anys el creixement de viatges a Espanya hagi sigut conseqüència de la caiguda de destins competidors del Mediterrani com Egipte, Turquia o Tunísia. «Espanya no ha robat res a ningú», va assenyalar Pololikaixvili en roda de premsa, trencant així el missatge reiterat en els últims anys pel lobby turístic espanyol representat per Exceltur, que ha donat sempre al creixement de visitants estrangers a Espanya un caràcter conjuntural com a conseqüència de la inestabilitat política d’aquests països.

En el balanç de l’OMT s’observa que en l’últim any el turisme al Pròxim Orient ha crescut el 5%, fet que suposa 58 milions d’arribades de visitants estrangers. D’aquests, cinc milions van triar Tunísia com a destí, una xifra molt semblant als anys anteriors a la primavera àrab. Aquest país del nord de l’Àfrica va créixer en visitants el 2017 el 22%, després de decréixer l’any anterior el 7%. A Egipte, l’increment va ser del 55% després d’una caiguda el 2016 del 40%. A Turquia l’augment va ser de més del 30% enfront d’una baixada del 23% de l’any anterior.

Notícies relacionades

El baròmetre anual de l’OMT mostra que el turisme fa set anys consecutius que té un creixement sostingut, un temps en què el moviment de persones ha conviscut amb una forta crisi econòmica.

La majoria dels viatgers (55%) han triat el transport en avió davant el 39% que ho han fet per carretera i el 2% en ferrocarril. Més de la meitat dels turistes (53%) van viatjar per vacances i plaer, el 13% per raons de negocis o professionals i el 27% per altres motius, com visites a familiars, pelegrinatges religiosos o salut. 

Temes:

Turisme