DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

CCOO, la UGT i les patronals Pimec i Cecot es desmarquen de la vaga

Els sindicats majoritaris convoquen concentracions durant la jornada de vaga convocada per Intersindical-CSC

zentauroepp40844625 girona ugt171106205544

zentauroepp40844625 girona ugt171106205544 / Marina Lopez

1
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes

La vaga general convocada a Catalunya el dimecres 8 de novembre en resposta a l'empresonament de gran part del Govern de la Generalitat s'ha quedat sense el suport dels principals sindicats. A més, tampoc es reeditarà la fórmula innovadora de l'"aturada de país" amb pactes d'aturades parcials o recuperables a les empreses que es van portar a terme el dia 3 d'octubre en senyal de protesta per les càrregues policials del dia del referèndum.

Aquesta vegada, la convocatòria de la vaga general ha sigut de la central minoritària i independentista Intersindical-CSC, que ha comptat amb el suport posterior d'altres organitzacions entre les quals hi ha Òmnium i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). La convocatòria està pendent d'un recurs presentat per la patronal Foment del Treball davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que s'ha de pronunciar sobre la petició de la mesura cautelar d'anul·lar la vaga.

No obstant, la protesta laboral no compta en aquesta ocasió amb el suport de la Taula per la Democràcia, de la qual formen part els sindicats CCOO, UGT i USOC, les patronals Pimec i Cecot i Òmnium i l'ANC entre les més de 40 entitats socials i civils.

Actes de CCOO i la UGT

CCOO i la UGT de Catalunya han mantingut contactes en les últimes hores per convocar actes de protesta simbòlics "fora de l'àmbit laboral" el mateix dimecres com concentracions a les portes dels centres de treball. "No s'ha de portar el conflicte a l'àmbit del treball quan la tensió es produeix en l'àmbit polític", ha explicat a aquest diari Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya.

Pacheco ha destacat, a més, que la proposta de protestes convocades per dimecres també és "un reconeixement a la pluralitat i la diversitat del sindicat".   

Notícies relacionades

Les patronals Cecot i Pimec s'han desmarcat a més de la seva participació a la Taula per la Democràcia. Cecot considera que, "malgrat la gravetat de la situació política que estem vivint i més enllà dels posicionaments personals de cadascú, la convocatòria d'una vaga general no és la resposta adequada per canalitzar el malestar d'una part important de la societat catalana".

Pimec ha mostrat el seu rebuig que "s'instrumentalitzi el concepte de vaga general per motius aliens als laborals".