estadística laboral

El Govern central atribueix l'augment de l'atur a Catalunya a la crisi política

Báñez afirma que l'estabilitat política "és fonamental" per a la creació d'ocupació

 

  / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts

Fátima Báñez, ministra d'Ocupació, considera que la crisi política a Catalunya és la responsable que aquesta comunitat encapçali l'augment de l'atur el mes d'octubre passat. "Efectivament, s'està parant la creació d'ocupació a Catalunya perquè l'estabilitat política és fonamental per a la creació de llocs de treball i d'oportunitats", ha afirmat poc després de saber-se les dades dels registres de desocupats i d'afiliació a la Seguretat Social.

La fuga d'empreses de Catalunya de manera continuada en l'últim mes és una altra dada que permet al Govern responsabilitzar la tensió política del retraïment del mercat laboral català. Però també hi ha incidit de manera important el final de la temporada d'estiu, que aquest any s'ha allargat més que de costum per les bones temperatures, que han donat avantatge al manteniment de l'activitat turística, cosa que també ha passat a Andalusia, la segona comunitat amb un increment més gran de l'atur.

A l'octubre l'atur registrat a les oficines del Servei Públic d'Ocupació Estatal ha augmentat a Catalunya en 14.698 persones, el  3,67% més que el mes anterior, i situa el nombre total de desocupats en 415.071 persones.

En tot cas, a Catalunya l'atur també ha baixat en relació amb fa un any en 43.335 persones, una disminució del 9,45%.

La suma dels nous aturats a Catalunya i Andalusia  (27.669 persones en total) és més de la meitat dels llocs de treball que s'han perdut en el sector serveis que és on més ha crescut la desocupació.

En canvi, a Catalunya a penes ha tingut incidència la contractació a l'octubre en el sector de l'ensenyament, que és el que ha impulsat la creació d'ocupació.

Menys ocupació

L'ocupació, això sí, ha crescut a Catalunya molt per sota de les expectatives i del que ha passat en mesos i anys anteriors. Només s'han creat 1.702 nous llocs de treball inscrits com a altes a la Seguretat Social, davant els més de 39.000 de Madrid i els 36.500 d'Andalusia.

El nombre d'aturats registrats a Catalunya ha pujat a l'octubre en 14.698 persones, xifra que suposa un increment del 3,67% respecte al mes anterior i deixa un total de 415.071 desocupats, segons ha informat aquest divendres el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.

Notícies relacionades

En comparació amb l'octubre de l'any passat, el nombre d'aturats a Catalunya s'ha reduït en un 9,45%, amb 43.335 persones menys inscrites a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

En el conjunt d'Espanya, el nombre de parats registrats a les oficines dels serveis públics d'ocupació (antic Inem) va pujar a l'octubre en 56.844 desocupats respecte al mes anterior (+1,67%), la seva segona menor alça en aquest mes des del 2007, quan va esclatar la crisi, i el volum total d'aturats va arribar a finals d'octubre a la xifra de 3.467.026 desocupats.