timó econòmic de la UE

Alemanya carrega contra "l'era dels diners barats" del BCE

El ministre de Finances i el Deutsche Bank critiquen les polítiques de baixos interessos i de compra de bons abans que el BCE debati una ampliació per al 2018

2
Es llegeix en minuts
CARLES PLANAS BOU

Alemanya ha tornat a la càrrega contra el Banc Central Europeu (BCE). Just el dia abans que la institució celebri la seva reunió mensual per abordar l'estat de l'eurozona, el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, ha demanat el retorn a una política monetària "normal" i posar fi al programa de compra de bons i d'interessos zero que irriten tantes persones a Alemanya.

Reunit per videoconferència en una trobada de la banca a Frankfurt, cor econòmic de la primera potència europeaSchäuble ha lamentat l'interès de Mario Draghi a mantenir unes polítiques que pretenen estimular els bancs perquè prestin més diners i creixi el consum. "Hem tornat a una situació normal molt més ràpid del que s'esperava", ha apuntat, i ha remarcat que l'eurozona ja torna a ser prou forta per suportar un augment dels tipus d'interès.

Les polítiques d'interessos baixos del BCE afavoreixen el pagament del deute dels asfixiats països del sud d'Europa però perjudiquen els estalviadors privats i inversors financers, entre els quals hi ha principalment la banca alemanya. Les paraules de Schäuble arriben poc abans que el BCE comenci a debatre la possibilitat d'aplicar un programa de compra de bo públic de fins a dos trilions d'euros per al 2018. Tot i això, el ministre també ha volgut defensar la independència de la institució que critica. Segons les expectatives de mercat, és improbable que les taxes pugin fins al 2019.

Aquesta és l'enèsima vegada que Schäuble, pare ideològic de l'ortodòxia fiscal i austeritat que Alemanya ha imposat als seus socis, carrega contra el BCE en defensa dels seus interessos nacionals. Fa uns mesos fins i tot va culpar directament Draghi de l'auge del partit ultradretà Alternativa per a Alemanya (AfD).

SUPORT DEL DEUTSCHE BANK

Notícies relacionades

Des de Frankfurt, l'elit bancària alemanya s'ha mostrat al costat del seu ministre, i el Deutsche Bank ha sigut el més clar. "L'era dels diners barats a Europa s'ha d'acabar, malgrat la fortalesa de l'euro", ha sentenciat John Cryan, conseller delegat de l'entitat. El principal banc alemany considera que mesures del BCE com els baixos tipus d'interès o les multes per tenir diners en efectiu han suposat un desavantatge competitiu per als seus negocis.

La trobada també va servir per mostrar la força de Frankfurt, ciutat que es postula com a principal atractiu financer per a les empreses que podrien marxar de Londres després del 'brexit'. El mateix Schäuble va assegurar que, amb la decisió del Regne Unit d'abandonar la seva pertinença a la Unió Europea, l'Autoritat Bancària Europea hauria de traslladar-se a la ciutat alemanya, on ja està localitzada la seu del BCE. "Només hi ha una ciutat que pugui complir amb els requisits per ser un centre financer, i és Frankfurt", ha remarcat Cryan.