Els assessors fiscals avisen sobre els subarrendaments com a pisos turístics

El propietari de la vivenda pot perdre avantatges tributaris encara que desconegui el negoci del llogater

Hisenda remet més de 20.000 avisos a propietàris d'immobles per recordar-los que s'ha de tributar

icoy31780474 hotel turistas170505174548

icoy31780474 hotel turistas170505174548

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sorpresa majúscula. Després d’indagar per internet, el propietari d’una vivenda a Barcelona va veure que la seva llogatera anunciava el lloguer d’una de les habitacions de l’immoble. Sense permís. Sense autorització de cap tipus per part dels propietaris. I no és l’única persona que s’ha vist en una situació d’aquest tipus, ja que no és inhabitual que es produeixin a Barcelona i altres ciutats amb ganxo turístic subarrendaments per part dels arrendataris, inclusivament mitjançant màfies organitzades. El relloguer requereix una autorització expressa i així sol constar en els contractes d’arrendament.

    

El boom experimentat pels allotjaments turístics a través de plataformes com Airbnb, que s’ha compromès amb l’Ajuntament de Barcelona a retirar de la seva web els lloguers il·legals, ha fet que els assessors fiscals llancin la veu d’alarma sobre les repercussions fiscals que els subarrendaments no autoritzats (també els permesos però no legalitzats) poden tenir per al propietari de la vivenda, encara que aquest declari a l’IRPF aquest lloguer com a vivenda. La pitjor de les conseqüències consisteix a perdre la reducció del 60% en els rendiments del capital immobiliari en la declaració de la renda pel lloguer d’una vivenda com a residència estable del llogater.

SENSE RETROACTIVITAT

L’Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears (APttCB) lo ha advertit. «El fet de que l’inquilino subarrendi la vivenda sense autorització permet al propietari cancel·lar el contracte, però no elimina les conseqüències del que ja s’ha realitzat, perquè el contracte no es pot cancel·lar de manera retroactiva», afirmen. I és que Hisenda «qualifica jurídicament el negoci d’acord amb la realitat del fet, és a dir, el lloguer d’un immoble diferent de la vivenda; i no segons la denominació que figura en el contracte, és a dir, lloguer de vivenda», explica aquesta organització de professionals de l’assessoria.

    

Fonts de l’Agència Tributària (AEAT) afirmen que al rebre un requeriment, el propietari pot presentar al·legacions i demostrar que en realitat desconeixia l’activitat econòmica del seu llogater. També pot recórrer a la denúncia a través del portal de la mateixa Agència, que compta des de fa més d’un any amb un apartat específic destinat a denunciar lloguers d’immobles. Un altre problema diferent pot donar-se si el propietari del pis no havia declarat el lloguer. 

    

Els arrendaments formen part dels plans d’inspecció d’Hisenda en els últims anys. L’any passat es van portar a terme un total de 24.491 actuacions presencials per part de l’Agència Tributària, el 12% més que l’exercici anterior, de les quals 8.160 van correspondre al control de lloguers no declarats, segons les xifres que va presentar la mateixa administració tributària fa uns mesos. Una de les vies per obtenir informació és recórrer als portals d’intermediació per conèixer la titularitat dels immobles. 

    

Durant la campanya de la renda 2016, que va acabar el juny passat, es van remetre avisos a potencials arrendadors. En la de l’any passat, en què es van declarar els ingressos del 2015, se’n van enviar 21.500. En els textos s’especifica: «D’acord amb les dades de què disposa l’AEAT, vostè ha realitzat anuncis de lloguer d’immobles en diferents mitjans publicitaris, inclòs internet. Li recordem que, en cas d’haver percebut rendes per lloguer, han d’incloure’s en la declaració, així com qualsevol tipus de renda per la qual hagi de tributar i no consti en les dades fiscals».

    

Joan Cortecans, president de l’APttCB, alerta que les conseqüències per als titulars dels immobles no poden ser només a nivell de l’impost sobre la renda (IRPF) sinó de l’IVA. De fet, Hisenda interpreta que en la vivenda es realitza una activitat econòmica i que el contracte entre les parts no afecta en aquest aspecte, encara que en aquest s’especifiqui de forma expressa que el subarrendament està completament prohibit sense l’autorització del propietari.

    

L’IVA només ha de pagar-se si es presten serveis complementaris propis de la indústria hotelera, com la restauració o la neteja durant l’estada del client, amb un tipus del 10%.

Notícies relacionades

    

En aquests supòsits, el lloguer turístic o de temporada no ha d’incloure’s tampoc en l’apartat dels rendiments del capital immobiliari sinó en el d’activitats econòmiques.