ENDEUTAMENT

Cada català hauria de treballar un any gratis per pagar el deute públic total

A Catalunya farien falta 131 dies sense sou per cobrir el deute autonòmic i 233 per a la part estatal

Extremadura, Castella-la Manxa, València, Andalusia i Múrcia necessiten més de 440 dies per ciutadà per absorbir el seu deute

1
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

Cada català hauria de treballar gratis una mitjana de 364 dies (un any complet menys un dia) per deixar a zero el deute públic total corresponent a la comunitat (deute autonòmic, estatal i local). De mitjana, cada espanyol hauria de treballar gratis uns 378 dies per eliminar el més d'un bilió d'euros de deute públic i hi ha cinc comunitats on l'esforç s'elevaria a 440 dies (un any i dos mesos i mig), que són les d'Extremadura, Castella-la Manxa, el País Valencià, Andalusia i la Regió de Múrcia.

Aquestes són algunes de les curioses conclusions que es poden extreure del nou Observatori del Deute Públic que ha desenvolupat l'Autoritat Fiscal Independent (AIReF) a partir d'una àmplia base de dades econòmiques.

EXERCICI TEÒRIC

Les conclusions sobre els dies que cada espanyol hauria de treballar gratis per pagar el deute públic en realitat són només un exercici teòric, amb una finalitat última, segons l'AIReF, divulgativa, per conscienciar els ciutadans sobre els beneficis de la sostenibilitat del deute públic. A l'AIReF hi ha un alt nivell de preocupació per l'elevat nivell que té el deute públic espanyol, per sobre del 100% del PIB, que, segons els càlculs de l'Autoritat Fiscal, no complirà l'objectiu legal del 60% del PIB abans del 2036.

Notícies relacionades

Per elaborar aquest exercici teòric, l'AIReF ha pres en consideració el nivell de deute públic de cada comunitat i el nombre d'habitants. També s'ha tingut en compte el PIB per càpita com una forma d'aproximació a la capacitat adquisitiva dels ciutadans de cada territori. Se suposa que més PIB per càpita pot ser indicatiu de més nivell salarial i que com més salari faran falta menys dies per saldar el deute.

Amb aquestes premisses teòriques s'arriba a la conclusió, per exemple, que cada català necessitaria 131 dies de salari gratis per absorbir la deute autonòmic i 233 per eixugar la part del deute estatal, local i de la Seguretat Social assignable a Catalunya (en funció de la seva població i el seu PIB). Amb aquest total de 364 dies, Catalunya se situa en aquest exercici teòric com la sisena comunitat que menys nombre de dies sense salari necessita per absorbir el seu deute total, al darrere de Madrid (255 dies), el País Basc (262), Navarra (292), la Rioja (316) i Aragó (332 dies). A l'extrem oposat, el volum més alt de dies necessaris se situa a Extremadura (484 dies) i Castella-la Manxa (482).