L'ADN DE LA SETMANA

Jesús Mosterín

El mètode científic, segons el seu pensament, era l'única via que tenia sentit per a la filosofia actual

jess mostern october 2008

jess mostern october 2008

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

Jesús Mosterín ha mort. Va ser una de les persones més influents del nostre país en el món de la filosofia i en particular de la filosofia lligada a la ciència. Potser últimament era més conegut per les seves posicions en defensa dels animals. Era un exemple més de les posicions radicals que ell sempre havia adoptat.

Quan als anys 60 els estudiants de Ciències passaven del nostre pati, molt més avorrit, al de Lletres, a l'edifici històric de la plaça de la Universitat, a Barcelona, hi trobàvem un món on bullien les idees. El marxisme dominava en molts dels discursos, però n'hi havia d'altres i entre ells el de Mosterín. A aquells que anàvem a les seves classes quan podíem ens va fer descobrir un corrent de pensament que era especialment atractiu per als estudiants de ciències. Era aquell que lligava lògica amb matemàtiques i que s'endinsava en els fonaments de l'activitat científica. La lectura dels grans textos dels filòsofs de la filosofia analítica van ser importants per a molts de nosaltres i encara més quan alguns d'ells estenien el seu pensament cap a l'anàlisi política, com era el cas de Karl Popper.

Notícies relacionades

L'activitat de Mosterín no es va limitar a la producció i la divulgació de la filosofia. Va tenir una gran activitat editorial en els anys en què Salvat Editores dominava una part de la producció per al gran públic. Va editar l''Enciclopedia de la Fauna', que va ser una gran obra divulgadora de la naturalesa salvatge. També va publicar diversos llibres en què feia una gran defensa dels animals.

Al segle XX, el corrent analític de la filosofia va aportar una visió en què el mètode científic ocupava un lloc central. Segons Mosterín, era l'única via que tenia sentit per a la filosofia en els nostres temps. Les seves posicions estrictes i rigoroses estaven allunyades de molts dels corrents més mediàtics i potser per això no se sentien prou les seves posicions estrictes i rigoroses, que trobarem a faltar.