PUBLICAT A 'NATURE'

La Gran Bretanya va patir un 'brexit' geològic fa milers d'anys

La separació entre l'actual illa i l'Europa continental va tenir lloc en dues fases d'erosió en plena era de gel

th b4ad7bd0e72f1f1901536d6d4f1312d8 brexitgeologalondres

th b4ad7bd0e72f1f1901536d6d4f1312d8 brexitgeologalondres

2
Es llegeix en minuts

La separació entre l'actual illa de la Gran Bretanya i l'Europa continental va començar fa 450.000 anys i va tenir lloc en dues fases diferents d'erosió, segons investigadors britànics, que qualifiquen aquest fenomen com el 'brexit' que "ningú va votar".

L'estudi, desenvolupat per l'Imperial College de Londres i que publica la revista 'Nature', aporta noves proves sobre un dels "esdeveniments més importants en la història britànica", que ha contribuït a "formar, fins i tot avui dia, la nostra identitat nacional", explica un dels seus autors, Sanjeev Gupta.

L'expert sosté que l'illa de la Gran Bretanya "seguiria avui formant part" del continent europeu si no s'hagués produït aquest "dramàtic" succés geològic durant l'edat del gel, que va determinar, a més, els models de colonització humana posteriors.

"Allò va ser el 'brexit' 1.0, el 'brexit' que ningú va votar", diu en referència al referèndum sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) celebrat el 23 de juny del 2016.

TERRA FERMA

Uns 450.000 anys abans d'aquesta consulta, l'actual estret de Dover o pas de Calais, la part més angosta del canal de la Mànega, era terra ferma, similar als paratges de la tundra i creuat per petits rius, recorden els investigadors.

Les seves noves proves apunten que la formació de l'estret va ser el resultat de l'erosió causada, primer, pel desbordament de l'aigua d'un llac glacial situat al mar del Nord i, després, per unes "inundacions catastròfiques".

La Gran Bretanya, assenyalen, estava connectada al continent a través d'una cresta de roca calcària de Creta que s'estenia des del sud-oest d'Anglaterra fins al nord-oest de França.

Estudis anteriors ja havien suggerit que l'obertura de l'estret de Dover es va produir pel vessament del citat llac glacial, però aquesta teoria no ha sigut provada fins ara, davant la impossibilitat d'obtenir dades d'alta resolució del seu punt de ruptura.

Les anàlisis de l'equip de l'Imperial College, en col·laboració amb altres col·legues europeus, coincideixen amb un model que constata que el desbordament del llac glacial fa uns 450.000 anys va provocar una primera fase d'erosió.

Cascades gegants, expliquen, van arribar a travessar la roca de calcària de Creta, també anomenada de guix, fins a provocar el col·lapse de l'enorme presa que separava la cresta del llac i el consegüent vessament de grans quantitats d'aigua al fons de la vall de l'actual Canal de la Mànega.

Notícies relacionades

Les seves dades també revelen que un altre succés, ocorregut fa uns 160.000 anys, va acabar per obrir definitivament l'estret de Dover, després que "processos vinculats a grans inundacions" formessin un "nou sistema de vall".

Aquesta depressió, coneguda com el Canal de Lobourg, està connectada a "la immensa cadena de valls" situada a la zona central del Canal de la Mànega.