TERROR GLOBAL

La cèl·lula preparava atemptats amb bombes a Barcelona per al 17-A

Entre la runa estan apareixent els ingredients de la 'mare de Satan', l'explosiu d'Al-Qaida i Daesh

La càmera d'un peatge va captar els terroristes el 10 d'agost a Cambrils amb els cotxes dels atacs

zentauroepp39755174 atentado ramblas rambles  la furgoneta alquilada por los yih170820224911

zentauroepp39755174 atentado ramblas rambles la furgoneta alquilada por los yih170820224911

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Barcelona

Els terroristes que van atemptar a Barcelona i a Cambrils (Baix Camp) «havien planificat portar a terme un o més atacs» a la capital catalana amb els explosius que estaven preparant a la casa d’Alcanar (Montsià). El major dels Mossos d’EsquadraJosep Lluís Trapero, va subratllar ahir que «probablement» pensaven actuar «amb voluntat de fer molt més mal encara». També va dir que ho haurien fet el mateix dijous 17 d’agost.

Van canviar de plans durant la matinada de dimecres a dijous, perquè les bombes casolanes que ultimaven van esclatar. L’explosió en va matar dos o tres. Els terroristes «van reorientar» llavors els seus plans per cometre l’atropellament massiu a la Rambla i després l’atac a Cambrils. Precisament en aquesta localitat de la Costa Daurada van ser captats per la càmera d’un peatge el 10 d’agost dos dels terroristes, un amb la furgoneta de l’atemptat de Barcelona i l’altre amb l’Audi de l’atac a Cambrils. L’Audi A3 és propietat del detingut Mohamed Aallaa, germà del mort a Cambrils Said Aallaa. La furgoneta Fiat de l’empresa Telefurgo, amb matrícula 7086 JWD, va ser llogada amb el passaport del detingut Driss Oukabir, germà gran de Moussa, mort en el tiroteig del port nàutic de Cambrils.

Trapero va fer, durant una roda de premsa exclusivament per a periodistes estrangers, el recompte de tots els membres de la cèl·lula gihadista i va assenyalar que tots 12 estan identificats. Cinc van morir a Cambrils. Dels altres set, dos correspondrien a les restes mortals de dues persones trobades a Alcanar, quatre estan detinguts i un altre està fugit. L’imam Abdelbaki Es Satty, presumiblement, serà un d’aquests dos morts volatilitzats. També hi ha la possibilitat que aparegui un tercer cadàver entre les runes.

Notícies relacionades

El major va assegurar que cap dels membres de la cèl·lula tenia antecedents per terrorisme. L’imam de Ripoll en tenia, però per traficar amb haixix, un delicte pel qual va complir pena de presó a Castelló. Segons va explicar Trapero, en els interrogatoris als detinguts, part d’ells han aportat informació d’interès que els investigadors han de contrastar.

El president català, Carles Puigdemont, durant la compareixença d’ahir va fer una crida a la participació en la manifestació que la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han convocat per dissabte que ve, dia 26, a les sis de la tarda, des dels Jardinets de Gràcia fins a la plaça de Catalunya. 

'La mare de Satan' 

Entre les ruïnes de la casa d'Alcanar han aparegut els "ingredients" per al component que habitualment utilitza l'Estat Islàmic o Al-Qaida per preparar bombes de fabricació casolana. Es tracta del peròxid d'acetona (TATP), batejat amb el sobrenom de 'la mare de Satan'. Les bombones de butà eren per amplificar la virulència de la trampa mortal que volien parar a Barcelona.