La melancolia de les festes

Les celebracions populars de Sants i Gràcia assumeixen un perfil baix per respecte al dol i per seguretat, però a partir d'aquest dilluns tornen a la normalitat

cmontanyes39737329 gracia170819192111

cmontanyes39737329 gracia170819192111 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal / Barcelona

Hi ha una escena que reflecteix bé la ruptura que va introduir en la rutina barcelonina l’atemptat gihadista a la Rambla. És dijous i són les cinc de la tarda: els veïns del carrer de la Llibertat, a Gràcia, es disfressen i munten una petita rua per cobrir el tram fins a la plaça de la Vila, on ben aviat tindrà lloc l’entrega de premis dels decorats. Tot són colors, rialles, il·lusió. «Estàvem emocionats», resumeix el president de la comissió de festes, Ferran Pons. A mig camí, la gent comença a rebre missatges, trucades; alguna cosa ha passat a la Rambla, alguna cosa greu. Hi ha moments de confusió. Els que estaven de festa passen de l’alegria a la preocupació. Estan allà, disfressats, sense saber què fer. «Evidentment, al final ens en vam tornar», explica Pons. Havia sortit una rua alegre. Tornava una rua angoixada.

Les dues celebracions se solapen aquest cap de setmana i totes dues opten per minimitzar les activitats nocturnes en favor de les diürnes

L’atemptat terrorista a la Rambla ha tingut lloc en ple estiu, en uns dies en què l’interès informatiu del barceloní mitjà passa per saber quins decorats guanyaran a Gràcia i després a les festes de Sants. La matança ho ha canviat tot i ha omplert de melancolia les celebracions, que els seus calendaris respectius dictaven que aquest cap de setmana se solapessin. A celebrar, no hi ha res a celebrar, però les festes no abaixen el teló. Entre el respecte per les víctimes i pels dies de dol oficial –i a causa del perill que suposa formar multituds–, les festes han decidit adoptar un perfil baix. Però hi ha la voluntat de no abaixar el cap, de seguir endavant. Demà, anuncien les respectives organitzacions, tornarà la normalitat.

Un cementiri

Quan va comparèixer davant els mitjans el dia de l’atemptat, el conseller d’Interior, Joaquim Forn, va anunciar que tota activitat lúdica a Barcelona quedava suspesa aquell dia, i es va referir en especial a les festes de Gràcia. Aquella nit, el barri semblava «un cementiri», diu Josep Maria Contel, de la Fundació Festa Major. Allà seguien els decorats, sense ningú per veure’ls. Divendres ja hi van anar algunes persones, sobretot de dia, però de nit també. «Des del començament vam constituir un minicomitè de crisi amb els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, i vam veure que, atès que els cossos de seguretat estaven en una situació excepcional, la seguretat bàsica no estava garantida en un lloc en què hi acostuma a haver molta gent, com les festes de Gràcia. A partir d’això vam decidir seguir per mostrar normalitat, però amb un perfil baix per evitar les multituds». Les activitats nocturnes es van cancel·lar però es van mantenir les diürnes, de caràcter veïnal i infantil. Una mica com havia sigut la celebració en algun moment de la seva llarga història.

La necessitat de reprogramar farà que aquest dilluns coincideixin les dues entregues de premis als decorats

Notícies relacionades

A la seu de la fundació i a tots els carrers hi ha crespons negres. A Puigmartí, una veïna va escriure un missatge de solidaritat en un full i el va pegar amb cinta adhesiva a una tanca de l’ajuntament. Hi va deixar la llibreta i el bolígraf a veure què passava, i en poc temps la tanca es va omplir de missatges en diversos idiomes. Als carrers decorats el tràfec és moderat. Alguns, com Llibertat, han reprogramat en horari de dia els concerts previstos de nit. La fundació ha anunciat que l’entrega de premis tindrà lloc dilluns, i s’inclina –no està decidit encara– per una cerimònia com sempre, a la plaça i oberta al públic. Dilluns és l’últim dia de festes. Segons Contel, serà un últim dia «absolutament normal».

Concentració a Sants

Les circumstàncies també han obligat l’organització de les festes de Sants a reprogramar la seva entrega de premis i a traslladar-la també a dilluns. Les dues entregues de premis en un mateix dia: un escenari excepcional. Les festes del barri van començar ahir amb el mateix baix perfil que les de Gràcia («d’una banda, per respecte al dol, però també per qüestions de seguretat», diu Gemma Solsona, presidenta de la Federació Festa Major de Sants), però a partir de demà, quan s’acabi el dol oficial, s’han imposat recuperar la normalitat. «El pregó, que havia d’haver sigut dissabte, es farà dilluns, i l’entrega de premis, prevista per diumenge, l’hem traslladat a dilluns també». Aquest dissabte hi va haver una concentració de rebuig als atemptats a la mateixa hora i el mateix lloc –la plaça de l’Espanya Industrial– on havia d'haver tingut lloc el pregó. Com les festes edició 200 de Gràcia, les de Sants també seran recordades com a «estranyes»: alguns carrers, atenent al consell policial, faran servir els cotxes dels veïns com a barrera davant un possible atemptat.