Entrevista

«BCN s'involucra en els reptes socials»

Colin McElwee, cofundador de Worldreader, considera que la ciutat posa massa traves burocràtiques als emprenedors

EL PERIÓDICO realitza, en col·laboració amb Barcelona Global, una sèrie d'entrevistes a professionals internacionals que han escollit viure i treballar a Barcelona. Es tracta de persones nascudes i formades a l'estranger que per la seva experiència, formació, capacitat emprenedora i creativitat aporten valor afegit a l'economia global i poden oferir-nos una altra visió de la ciutat.

fcosculluela38508448 colin170720131125

fcosculluela38508448 colin170720131125 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Mireia Tudurí / Barcelona

Colin McElwee va néixer fa 53 anys a Nottingham. Fa 18 anys, abans d’instal·lar-se definitivament, va estudiar a Barcelona un MBA a ESADE i des d’aleshores va tenir clar que volia viure en aquesta ciutat. El 2010 va decidir cofundar Worldreader, una ONG que treballa per acostar la lectura a tothom entregant les eines, l’accés i els llibres. Actualment compta amb un equip del voltant de 80 persones distribuïdes entre Barcelona, San Francisco, Londres, Accra, Nairobi i Delhi.

-¿Per què va escollir Barcelona? 

-Per a mi, Barcelona no era només una ciutat bonica, sinó que em va atraure per tot el que té per oferir i el seu creixent potencial. Per la meva personalitat em va agradar que encara tingués certs aspectes del món del negoci per desenvolupar; m’agraden els reptes i sentir-me fora de la meva zona de confort, en un sistema diferent.

-¿Quins aspectes de la ciutat destacaria com a positius? 

-La llum. Té un gran efecte psicològic en les persones, especialment en les que arriben de fora: ens dona energia i vitalitat. També m’agrada que sigui una ciutat que segueixi buscant el seu lloc al món. D’aquesta manera, la innovació sorgeix fàcilment entre el col·lectiu que vol canviar Barcelona i no tem el canvi. En definitiva, Barcelona té tots els ingredients per atraure gent innovadora, tant local com estrangera. Barcelona té una marca molt positiva, però encara no compleix amb totes les expectatives.

-¿En quins fronts creu que Barcelona ha de millorar? 

-Hi ha un sector de la població que se sent insegur respecte al canvi i pot percebre com una amenaça el que ve de fora. Per exemple, a l’hora de crear un negoci, la ciutat és molt burocràtica, i per a una fundació, l’esforç es triplica i frena la innovació. Conec emprenedors que volen quedar-se a Barcelona i no poden.

-¿Quines creu que són les grans carències en l’àmbit de l’emprenedoria social? 

-Les ONG no es perceben gaire bé i les fundacions tenen mala fama; hi ha poca gent que entengui el que realment fa el tercer sector. És hora que les institucions es despertin i confrontin la realitat més pròxima (per exemple, els refugiats). La solució és l’educació, que permet que la gent creï els seus propis llocs de treball, construeixi les seves pròpies vides,  perquè la majoria no vol venir a Europa.

-¿I els punts forts? 

-La diversitat és cada cop més gran i les persones són més conscients dels reptes d’aquells que tenen  menys recursos i s’hi involucren. Els joves entenen aquesta situació i el seu anglès millora considerablement, ja que tenen seguretat per parlar-ne sense por d’equivocar-se, cosa necessària al ser l’idioma internacional.

Notícies relacionades

-¿Recomanaria a un amic que vingués a viure a Barcelona? 

-¡No cal! Cada Nadal tinc una llista de gent que em vol visitar. Alhora, quan em pregunten sobre el món empresarial he d’explicar que és un repte, ja que necessites contactes, tenacitat i institucions que funcionin perquè siguin més obertes a la gent. Soc realista, encara hi ha una carència.

Temes:

Emprenedors