SENTÈNCIA DE L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Dos anys de presó per a un mosso que va donar un cop de porra a un noi a Can Vies

El succés va passar el 2014 durant els altercats a Sants pel desallotjament del centre

jjubierre39314641 barcelona 27 5 2014 agresi n que recibi  iv n el 27 de mayo 170715172141

jjubierre39314641 barcelona 27 5 2014 agresi n que recibi iv n el 27 de mayo 170715172141 / PEDRO MATA

2
Es llegeix en minuts

L’Audiència de Barcelona ha condemnat un mosso d’esquadra a dos anys de presó i dos més d’inhabilitació per donar un cop al cap a un noi, a qui va causar una ferida a l’orella amb la porra, en un dispositiu policial muntat per les manifestacions contra el desallotjament de Can Vies, un dels emblemes del moviment okupa de Barcelona.

    

En la seva sentència, la Secció Setena condemna l’agent Miguel Ángel P. per un delicte de lesions, però l’absol del delicte contra la integritat moral del qual també estava acusat, a l’entendre que, malgrat que la seva actuació va ser «clarament desproporcionada» davant una situació que era simplement «molesta», no va incórrer en un «tracte degradant» de la víctima, informa Efe.

    

El tribunal condemna el mosso a indemnitzar amb 4.500 euros el noi, per la «lògica afectació moral que l’episodi comporta» no només per a ell, sinó per a «qualsevol ciutadà agredit per un agent del qual s’espera precisament suport i protecció».

A LA PLAÇA DE SANTS

La Fiscalia demanava tres anys de presó i quatre d’inhabilitació, mentre que l’acusació particular –representada per l’advocada Montse Fernández– i la popular, exercida pel centre Iridia per a la defensa dels drets humans, demanaven sis anys de presó.

    

L’acusat integrava el dispositiu antiavalots que es va desplegar el 27 de maig del 2014 a la plaça de Sants per assegurar l’ordre públic, després de diversos dies de protestes pel desallotjament de Can Vies.

    

Segons el tribunal, «l’ambient a la plaça era pacífic, sense que existís en aquell moment cap conat de violència», però els agents, complint ordres, van començar a dispersar la gent. 

    

Llavors va travessar la plaça amb la seva bicicleta José Iván J., a qui una agent va demanar que abandonés el lloc, però el noi «va seguir immòbil», o per això la mossa d’esquadra li va donar «diversos cops a les extremitats inferiors», sosté la sentència.

Notícies relacionades

    

El tribunal afegeix que «en reforç» de l’agent hi va anar el mosso acusat, Miguel Ángel P., que «sense que existís cap provocació» per part de la víctima, li va donar «un fort cop al cap amb la seva defensa», que li va causar una ferida a la cara posterior del pavelló auricular esquerre que va requerir sutura quirúrgica. El tribunal assegura que, després d’escoltar als testimonis i visionar les fotos del succés, no li va quedar «cap indici de dubte» que el mosso va pegar al jove amb la porra amb la intenció «directa de lesionar i picar la part alta del cos», fet que està prohibit pels protocols policials sobre l’ús de la defensa.