ANÈCDOTA AL MOLL DE DRASSANES

Un dels 'Miraestels' de Llimós queda a la deriva al port de Barcelona

Salvament Marítim ha rescatat l'escultura, que s'ha desprès dels grillons i ha arribat a Las Golondrinas

 

  / VICENS FORNER

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una estrella entre les mans i un as a la màniga. Una de les dues escultures gairebé idèntiques que Robert Llimós va instal·lar davant del Maremàgnum el 2005, amb el nom de 'Miraestels', s'ha desprès aquest dimarts del seu sistema d'ancoratge i ha quedat a mercè de la suau marea del port de Barcelona. Ha necessitat 11 anys de desgast per poder gairebé acariciar la costa. Gairebé perquè l'autoritat portuària ha trucat a salvament marítim, que ha procedit al rescat. 

Notícies relacionades

L'avís s'ha produït a les 12.23 hores. "Ens han dit que l'escultura s'havia deixat anar i que la tenien localitzada", ha detallat a aquest diari Lali Pujol, responsable de salvament marítim a Barcelona. Han desplegat la salvamar 'Mintaka', de 21 metres d'eslora, una àgil embarcació avarada el 2009 i preparada per donar resposta a qualsevol incidència al mar. Ha sortit del moll de Pescadors i s'ha dirigit a la zona del moll de Drassanes, on ha procedit a remolcar la figura, que flotava molt a prop de Las Golondrinas. La maniobra, tot i tractar-se d'una obra d'art, no ha sigut complicada. Cap a l'hora de dinar, el port ha recuperat el 'Miraestels' perdut.

VIDA ALLÀ FORA

El que pot haver passat, i vist que l'escultura arrossegava la cadena de subjecció, és que s'hagi trencat el grilló que mantenia la peça agafada al fons marí. Sobra dir que la corrosió al mar -sumeu a l'aigua salada la ronya de les aigües barcelonines- és molt més acusada que a terra ferma. El mateix Llimós, en alguna ocasió, ha admès que els seus personatges flotants miren al cel com demanant ajuda. Per un Mediterrani contaminat. O per la fe que hi hagi vida allà fora, més intel·ligent que la humana. En el fons, no obstant, la inspiració és molt més terrenal: la col·lecció de poesies breus de Joan Brossa