PLE MUNICIPAL

L'oposició força Colau a comprometre's a iniciar la cobertura de la Ronda de Dalt

Barcelona en Comú i el PSC evidencien les seves diferències pel projecte que els veïns exigeixen i que el consistori ha refredat

 

  / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L'encara anomenat Saló de la Reina Regent ha acollit aquest divendres una reunió del plenari una mica desangelada, marcada per la presència fantasma de la modificació de crèdit –llegiu pressupost per al 2016-, que segueix pendent tot i que l'equip de govern esperava haver apartat ja aquesta roca de la carretera. Un equip de govern que segueix sense comptar amb socis que li donin aire per gestionar, i per afrontar votacions amb menys incertesa, s'ha emportat alguns banys de realitat, a compte, per exemple, de la cobertura de la Ronda de Dalt, Ronda de Daltde les guarderies i de Can Vies.

El projecte de cobertura de la Ronda de Dalt ha suscitat atacs de tots contra tots, a compte d'una proposició del grup de CiU que advocava per convocar la taula de treball d'associacions, veïns i grups polítics de seguiment del projecte i que demanava que la cobertura comenci a fer-se durant aquest mandat. Barcelona en Comú s'ha vist forçada a subscriure-la, encara que de fet tampoc tindria sentit que hi hagués votat en contra tenint en compte que sembla que la discrepància se centra en el ritme de cobertura i en si s'acaben cobrint més o menys trams.

SAMARRETES

A la tribuna dels convidats, veïns que reclamen la cobertura s'han aixecat amb samarretes reivindicatives. Entre els regidors també alguns s'han posat la samarreta, però la del seu propi equip. El debat ha servit per explicitar diferències evidents entre el regidor socialista Daniel Mòdol i la tinenta d'alcalde d'Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz. Va ser ella, juntament amb la regidora Mercedes Vidal, la que fa una setmana va refredar davant els veïns la possibilitat que la cobertura es converteixi en una realitat, cosa que els va indignar.

En el debat, Mòdol ha llançat un dard al govern de Colau: “No es tracta de competir sobre de qui són els temes; els temes són de ciutat”. Com va fer dijous el seu cap de files, Jaume Collboni, Mòdol ha recordat que el PSC ha aconseguit, a canvi de recolzar la modificació de crèdit, 15 milions d'euros per cobrir trams, cosa que, ha dit, sens dubte es farà.

Sanz, visiblement molesta, ha conclòs amb un altre dard: “No volem comprometre'ns a obres que creiem que són faraòniques i irrealitzables”. CiU ha recordat que, amb el PSC, va iniciar el camí a finals de l'últim mandat.

GUARDERIES

La construcció de nous centres per a l'educació de nens de 0 a 3 anys ha portat a un debat en què l'oposició ha criticat a l'alcaldessa, Ada Colau, la diferència entre el que va prometre en campanya i el que ha acabat fent: Barcelona en Comú va anunciar que invertiria 100 milions d'euros aquest mandat per construir 30 guarderies, i que n'hi hauria 30 de noves en el següent mandat, si Colau seguia en el càrrec.

Notícies relacionades

El consistori farà finalment 10 centres, en els quals invertirà 19,8 milions d'euros. D'aquest total, quatre ja estaven previstos. L'equip de govern també té intenció de tornar a la gestió directa les tres guarderies que ara la tenen indirecta: Caspolino, i L’enxaneta, a Gràcia, i Els Patufets de Navas, a Sant Andreu. Una qüestió que genera inquietud en les famílies i en la plantilla. Retornar-les a la gestió directa costarà a l'ajuntament més de 600.000 euros, però en aquest cas sí que es tracta de donar compliment al programa electoral de Barcelona en Comú.

LA PLANTILLA, PENDENT

La plantilla viu amb tensió a l'espera d'un desenllaç incert, perquè legalment serà complicat que els actuals treballadors dels tres centres conservin la seva plaça una vegada s'hagi tornat a la gestió directa. Fonts sindicals sostenen que l'ajuntament no ha explicat res a la plantilla. Un informe intern datat al febrer sosté que la subrogació dels treballadors és complicada o directament inviable.