ESCAPADES SENSE MALETES

Què fer per Setmana Santa a Barcelona

14 propostes d'oci i culturals per passar la Setmana Santa a Barcelona

icoy12291512 barcelona   7 02 2010   barcelona   teleferic de m160321161425

icoy12291512 barcelona 7 02 2010 barcelona teleferic de m160321161425

10
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

Evadir-se a Barcelona per Setmana Santa és una opció cada vegada més disfrutada pels mateixos barcelonins. Molts opten per descobrir racons de la ciutat o de l’àrea metropolitana des d’una perspectiva viatgera, sense necessitat de fer maletes. Trobar plans alternatius és viable, des de visitar galeries d’art, museus i exposicions, fins a apuntar-se a un curs intensiu de dibuix urbà, descobrir l’últim disseny africà o assistir a les tradicionals processons, com la laica de l’Hospitalet.

 

1- UNA MIRADA DIFERENT D'ÀFRICA

1- UNA MIRADA DIFERENT D'ÀFRICA

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB, Montalegre, 5) està obert tots els festius de Setmana Santa, inclòs el Dilluns de Pasqua. És una bona oportunitat per recórrer les sales de Making Africa, una ambiciosa mostra que reuneix més de 120 artistes, col·lectius, dissenyadors, arquitectes i galeristes que retraten el disseny a l’Àfrica, un continent que sorprèn per la seva imaginació a l’hora de solucionar problemes davant l’escassetat de recursos. Coproduïda pel Museu Guggenheim Bilbao, l’exposició sorprèn amb objectes com les ulleres meravella, del kenyà Cyrus Kabiru, que apareix al cartell promocional de Making Africa, que a Barcelona s’inaugura avui. Una altra peça destacada és un grafit obra del senegalès Amadou Lamine Ngom. Obert d’11.00 a 20.00 hores. Preu de l’entrada, 6 euros (4 per a menors de 25 anys i jubilats).

2- TARDES I NITS AMB GREGORY PECK

2- TARDES I NITS AMB GREGORY PECK

La Filmoteca de Catalunya (plaça de Salvador Seguí, 1) rendeix a partir d’avui homenatge a Gregory Peck (La Jolla, Califòrnia, 1916 - Los Angeles, 2003) amb motiu del centenari del seu naixement. El cicle comença amb Kill a Mockingbird (Matar un rossinyol), que Robert Mulligan va dirigir el 1962, basada en la novel·la homònima de l’escriptora nord-americana Harper Lee. L’actor interpreta el protagonista, Atticus Finch, un advocat honest que emprèn la defensa d’un cas impossible: la d’un negre acusat falsament de violació a l’Alabama més racista. La filmoteca recorda que es relaciona Peck amb homes d’acció turmentats per la mala consciència i decidits a fer el bé, però que també es va moure en papers de dolent i en el terreny de la comèdia. La retrospectiva inclou un documental i quatre films que es programen durant els festius de Setmana Santa. 

3- DESCOBRIR JEAN-MARC HILD

3- DESCOBRIR JEAN-MARC HILD

L'Studio Austràlia Barcelona (Gran de Gràcia, 47, principal 1a) és un dels pocs espais privats dedicats a l'exhibició d'obres d'art que manté les portes obertes durant tots els dies de Setmana Santa per mostrar, a partir de les 12 del migdia, una interessant exhibició col·lectiva d'obra pictòrica, escultòrica i fotogràfica, en què destaca l'obra de l'artista francès Jean-Marc Hild. Al costat seul, mostren les seves últimes creacions Miquel Aparici (escultura d'animals en peces reciclades de fusta i metall), Milos Gras (escultura en metall), Philipp Pawelka (fotografia) i Jesús Reigosa (talles de fusta). Per visitar-la i concretar l'hora de visita, s'ha demanar cita a Karine Heckmann (karine@3pgallery.com), ja que la mostra està produïda per 3PGallery

Hild defineix la seva pintura com una abstracció gestual, amb importància de la matèria, de les textures, dels relleus i dels colors intensos. "Una cosa que deriva de les meves vivències com a ceramista i com a escultor, per l'experimentació que això va suposar no sols pel que fa a formes i volums, sinó en el càlcul d'esmalts i en el treball de les pàtines", argumenta l'artista que actualment viu a Barcelona.

4- PROCESSONS URBANES

4- PROCESSONS URBANES

Entre les processons del Dijous Sant, destaca la del Silenci de Badalona, que ja estava documentada al segle XVII. El nom té la seva raó de ser perquè els participants i espectadors guarden el més absolut silenci mentre la processó transcorre pels carrers medievals del barri de Dalt. Menció especial mereix la il·luminació, basada únicament en les espelmes amb què els veïns decoren les finestres i els balcons, i en els ciris que il·luminen les creus situades a les parets de les cases o que transporten sobre les espatlles els membres del seguici. També destaca la processó laica de L'Hospitalet de Llobregat, que cada Divendres Sant organitza la Confraria 15+1 de la citada localitat, l'única de caràcter laic de Catalunya. Per això, no surt ni arriba a cap església.

5- LA NOVA SALA DEL MUSEU MARÍTIM

5- LA NOVA SALA DEL MUSEU MARÍTIM

L'exposició 'Llaverias i el mar', d’accés gratuït, inaugura la nova sala expositiva del Museu Marítim de Barcelona (avinguda de les Drassanes, s/n). Es diu Espai Mirador, se situa al primer pis i estarà oberta tots aquests dies de celebració de la Setmana Santa. Amb motiu de la commemoració del 150è aniversari del naixement de l’artista català Joan Llaverias (Vilanova i la Geltrú, 1865 - Lloret de Mar, 1938), el Museu Marítim, juntament amb el Museu del Mar de Lloret i el Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, organitza una exposició sobre la seva obra pictòrica referida al mar. La mostra presenta obres procedents dels fons documental i patrimonial dels tres museus que organitzen la mostra, així com també obra de l’artista de Vilanova cedida i que procedeix de col·leccions particulars, i també del Museu del Modernisme de Barcelona. 

6- EL FESTIVAL DE LES FLORS

6- EL FESTIVAL DE LES FLORS

El Poble Espanyol acull, des de dijous que ve, 24 de març, fins dilluns, 28 de març, De flor en flor, el primer Festival de Flors i Jardins de Barcelona. Durant cinc dies, passejar per aquest recinte de Montjuïc serà tota una experiència per als sentits. L’esdeveniment inclourà decoracions florals en 10 espais del recinte i una llarga llista d’activitats per a tota la família, des d’una exposició d’orquídies que anirà a càrrec de l’Associació Catalana d’Amics de les Orquídies, fins a una exhibició de bonsais, passant per una exposició d’aquarel·les relacionades amb el món floral –a càrrec de l’Associació d’Aquarel∙listes de Catalunya–, un concurs de pintura ràpida obert a nens i adults i música en directe (blues i guitarra clàssica) en diversos horaris. L’exposició obre les portes a les 11.00 hores. L’entrada costa 6 € (nens fins a 4 anys i socis, entrada gratuïta).

7- L'ÒPTICA DE TONI CATANY

Una caminada contemplant l'arquitectura modernista del passeig de Gràcia i una visita a l'exposició retrospectiva 'Toni Catany. D’anar i tornar' als locals de la Pedrera (Provença, 261) és una bona opció per dedicar un matí o una tarda d’aquests dies festius a Barcelona. La caminada permet contemplar els edificis fotografiats diàriament per milers de turistes. En pocs metres es pot veure la Casa Amatller, de Puig i Cadafalch; la Casa Lleó Morera, de Domènech i Montaner, i els dos Gaudí: la Casa Batlló i La Pedrera. En aquesta última hi ha l’exposició. Els comissaris Antoni Garau i Alain D’Hooghe, director i vicepresident, respectivament, de la Fundació Toni Catany, defineixen aquesta mostra fotogràfica dedicada a Catany (Mallorca, 1942–Barcelona, 2013) com una selecció de fotografies d’una obra audaç, lligada al seu temps i sembrada de sorpreses. Entrada: 3 euros.

8- ‘BEN-HUR' A PHENOMENA

8-‘BEN-HUR' A PHENOMENA

Hollywood anuncia una nova adaptació de 'Ben-Hur' protagonitzada per Jack Huston i la sala de cine Phenomena  (Sant Antoni Maria Claret, 168) aprofita l’ocasió per projectar Divendres Sant el clàssic dirigit per William Wyler amb el cartell encapçalat per Charlton Heston, en el seu paper de Juda Ben-Hur, pel qual va ser premiat amb l’Oscar al millor actor. Rodada el 1959, va ser una superproducció de gran èxit de taquilla, habitual durant dècades de la programació televisiva de Setmana Santa. El públic feia cua per presenciar la seva batalla naval i la seva llegendària carrera de quadrigues. No en va va comptar amb el pressupost més elevat que fins llavors havia tingut una pel·lícula, superior als 15 milions de dòlars. Per a la seva filmació es van construir els decorats més grans mai utilitzats abans en la indústria cinematogràfica. Entrada: 7 euros. 

9- HAMLET, SEGONS PAU CARRIÓ

Pol López protagonitza fins al 17 d'abril al Lliure de Gràcia ( Montseny, 47) una nova versió de 'Hamlet', de William Shakespeare, dirigida per Pau Carrió. El director adapta l'obra al segle XXI per buscar resposta a una sèrie de preguntes: ¿què ens passa?, ¿per què aguantem la burla d'aquests temps, l'abús dels opressors, els insults dels superbs, l'amor menyspreat, la lentitud de la justícia, la poca vergonya del que mana o la violència dels indignes contra el mèrit pacient?, ¿fa falta desenterrar més actes corruptes?, ¿o encara queda terra que els oculti als nostres ulls? Entrada: 22 euros, encara que hi ha promocions amb descomptes.

10- 'BRUNCHS INFINITOS'

10- 'BRUNCHS INFINITOS'

Malpaso (Girona, 59) porta el nom de la productora fundada el 1967 per l'actor i director de cine Clint Eastwood, però es tracta d'una casa editorial que fa dos anys va decidir obrir un restaurant mexicà que tots els caps de setmana dedica el dissabte i el diumenge (en dos torns, de 10 a 12.00 o de 12.00 a 14.00 hores) al que anomenen els 'brunchs infinits'. El comensal pot repetir les vegades que vulgui al preu de 15 euros. És el banquet dels 'pancakes' amb béicon, del bagel de salmó, alvocat, formatge fresc i ruca, de les enchiladas verdes (tortillas de blat de moro farcides de pollastre i cobertes de salsa verda, nata i formatge), dels chilaquiles i dels ous ranxers, en lloc dels clàssics 'benedictine'.

11- RUTA PER LA HISTÒRIA DE GRÀCIA

11- RUTA PER LA HISTÒRIA DE GRÀCIA

La pàgina web Memòria Barcelona, que coordina l’historiador Oriol López, convida a traçar els teus propis itineraris per la història de Barcelona. De Gràcia proposa un recorregut per les empremtes de la guerra civil i la transició democràtica, i acabar en un monument que ha canviat de significat amb el temps: el Cinc d’Oros, un monument en honor a Francesc Pi i Margall, president de la primera república, que amb la derrota republicana es va dedicar a la victòria franquista. La ruta comença a la plaça de les Dones del 36, una denominació genèrica per a totes les dones i nenes que van viure de manera compromesa la segona república, la guerra civil, l’exili, la repressió franquista i fins i tot l’horror nazi. L’agost del 2009 es va inaugurar aquesta plaça amb polèmica, ja que les reixes que tanquen l’accés a la nit es van interpretar com a impediment al lliure ús de l’espai públic.

12- ENTRAR A BAETULO

12- ENTRAR A BAETULO

El Museu de Badalona (plaça de l'Assemblea de Catalunya, 1) proposa fins al maig una mostra inèdita de documents i fotografies que permeten conèixer de prop com eren les processons i els actes que es feien en les celebracions de Setmana Santa i Corpus a la ciutat. Encara que el més interessant de la seva visita és descobrir la ciutat romana de Baetulo, ja que el museu estarà obert durant tota la Setmana Santa a excepció del dijous 24 de març, que és festiu a Badalona. Baetulo, que es troba al subsòl del casc antic de Badalona, va ser fundada al segle I aC i va perdurar fins al segle VI dC. Ocupava una superfície superior a les 10 hectàrees, en una zona pròxima al mar. Anterior a Bàrcino, va ser una de les primeres fundacions de la província Hispània Tarraconensis i és citada pels autors clàssics P. Mela, C. Plinio i C. Ptolomeo. Entrada: 6 euros.

13- EL CASTELL DE TORRE DEL BARÓ 

13- EL CASTELL DE TORRE DEL BARÓ

El castell de Torre Baró és un excel·lent mirador de Nou Barris que ofereix unes privilegiades vistes panoràmiques dels barris menys coneguts de Barcelona. Des de la seva talaia, es contempla Nou Barris, Horta, Sant Andreu, Sant Martí, el riu Besòs, els contraforts de Collserola i les poblacions de Santa Coloma, Sant Adrià i Badalona. El seu aspecte medieval enganya, ja que data de principis del segle XX. Es va edificar com a projecte per crear un hotel que fos el centre d’una urbanització a la zona, però el pla urbanístic no va funcionar i va acabar abandonada sense haver-se finalitzat les obres. Finalment, el 1989 va ser restaurada i declarada patrimoni històric per l’Ajuntament de Barcelona. Actualment és un punt d’informació del parc de Collserola on s’ofereixen visites guiades al castell, itineraris de descobriment de l’entorn i tallers educatius per a tots els públics.

14- EL PORT DES DEL TELEFÈRIC

14- EL PORT DES DEL TELEFÈRIC

El telefèric del Port recorre 1.300 metres des de diferents altures: Miramar (57 metres), la torre Jaume I (101) i la de Sant Sebastià (70). El transbordador aeri que enllaça el port amb Miramar, al vessant de Montjuïc, va ser ideat el 1926 per Carles Buigas, amb Ramón Calzada i Josep Maria Roda com a col·laboradors, a fi de connectar l'exposició de 1929 amb la seva secció marítima. El capital privat no es va aconseguir fins al 1928, massa tard per acabar les obres per a aquella cita internacional. Buigas va vendre llavors la seva participació en el projecte a Roda, que va veure realitzat la seva obra el 1931 després de dos anys de construcció. El trajecte dura 10 minuts sobre torres d'estructura metàl·lica, planta quadrangular i fonaments en els vèrtexs sobre formigó. És un viatge a una altra època. Bitllet d'un trajecte: 11 euros (anada i tornada, 16,5).

 

Notícies relacionades