Comunicat

La productora d’‘Eufòria’ respon a la demanda per plagi de Mainat i Cruz: «No té fonament»

Veranda contesta als productors després que anunciessin mesures legals

La productora d’‘Eufòria’ respon a la demanda per plagi de Mainat i Cruz: «No té fonament»

EL PERIÓDICO / ATRESMEDIA

3
Es llegeix en minuts
Redacción Yotele

L’anunci de la demanda per plagi de Josep Mariaa Mainat i Toni Cruz a Veranda i la CCMA per ‘Eufòria’ ja té contestació pública. La productora del talent musical de TV3 ha emès aquest dilluns a la tarda un comunicat en el qual es defensen de les acusacions: «No tenim cap constància d’aquesta demanda i, per tant, no podem fer cap valoració sobre aquesta».

«Tot i que fa mesos que Cruz i Mainat anuncien l’esmentada demanda, el cert és que no l’hem vist ni sabem en quins termes està plantejada. Si finalment, com afirmen, s’ha presentat, entrarem a valorar-la en profunditat quan la tinguem sobre la taula», afirma la companyia audiovisual en l’esmentat escrit.

Malgrat aquestes primeres paraules, Veranda assegura que li ha produït «estranyesa» que Mainat assegurés que «Eufòria’ era un plagi d’‘Operación Triunfo’: «Ho considerem tan desencertat i sense fonament que pensem que no tindrien més transcendència i, per això, no vam fer cap comentari. Ara, després de les declaracions públiques d’aquest matí per part del senyor Toni Cruz, pensem que és necessari deixar clara la nostra postura».

«Expressem, doncs, la desagradable sorpresa i amarga decepció que ens provoca l’acusació de  plagi rebuda després de l’emissió del programa ‘Eufòria’ que hem produït amb TV3. Ens sorprèn l’extemporaneïtat de la denúncia. ¿Per què no van dir res durant l’emissió de la primera  temporada? ¿Potser van esperar a comprovar si el programa era un èxit? ¿Per què, malgrat els tuits del mes de juliol, no han dit res més fins ara quan ja anem per la quarta gala de la segona temporada? Ens sorprèn també per la virulència d’aquesta i, sobretot, per la improcedència dels arguments esgrimits», continua la productora Veranda.

D’altra banda, la productora considera evident, especialment per a aquells amb coneixements televisius, que aquesta acusació de plagi no té cap fonament, ja que confon format i gènere. «‘Eufòria’ s’integra en la tradició de ‘talent shows’ musicals en què un grup de persones desconegudes surten a cantar davant l’audiència televisiva, són valorades per un jurat, assagen abans de les actuacions, canten temes coneguts per l’audiència, segueixen o surten del programa segons les valoracions rebudes, i tot això ho fan per fer realitat els seus anhels artístics. Totes aquestes característiques són compartides per la majoria de ‘talent shows’ musicals perquè són justament les que defineixen el gènere», expressa la companyia.

De fet, el mateix senyor Cruz esgrimia aquest mateix argument l’any 2008, quan la distribuïdora del programa ‘Got talent’ va acusar Cruz i Mainat d’haver plagiat el format arran de l’estrena de ‘Tu sí que vales’. El senyor Cruz afirmava en una carta pública que «ajuntar elements universalment utilitzats no pot constituir un format registrable per una productora», i admetia explícitament que ells no tenen l’exclusiva mundial de tots aquells programes que incloguin «càstings de  selecció de cantants, eliminacions setmanals, seguiment televisiu d’assajos i selecció del guanyador a través dels vots del públic», ja que, si fos així, llavors «estarien immersos en un munt de querelles a cadenes de televisió i productores contra dotzenes de formats d’aquest gènere». Si l’any 2008, Cruz i Mainat sabien distingir entre gènere i format, no entenem per què ara no. ¿Què ha canviat?», prossegueix el comunicat.

«Esperem, sincerament, que els Srs. Cruz i Mainat no estiguin utilitzant aquesta confusió entre gènere i format de forma oportunista. Seria trist descobrir que tanta animositat, amb les molèsties que es poden derivar per a tanta gent en un mercat tan competitiu com el nostre,  no sigui res més que una manera interessada d’aprofitar l’èxit del programa per a altres  menesters. Lamentem profundament que l’alegria que ha despertat un èxit en català, massiu i reconegut com el d’Eufòria no sigui compartida per alguns productors de la indústria televisiva, sobretot per aquells que, per experiència i trajectòria, saben millor que ningú com funciona aquest món», afegeix Veranda.

Notícies relacionades

A més, la productora també treu pit pels professionals que han desenvolupat ‘Eufòria’: «Han contribuït a convertir un projecte sobre paper en una realitat brillant. Volem donar valor a les aportacions de totes les parts implicades per principis i perquè pensem que és la millor manera d’aixecar un projecte. [...] Veranda és una plataforma de creadors i aposta per ser un entorn obert en el qual els millors  professionals del sector se sentin còmodes, respectats i, sobretot, reconeguts».

Per acabar, la productora afirma que els seus serveis jurídics estan estudiant les «accions legals pertinents per garantir la defensa dels legítims interessos de la nostra empresa»: «Així com els dels extraordinaris professionals que treballen amb nosaltres, la dignitat professional dels quals s’ha qüestionat amb tanta arrogància, de forma pública i gratuïta».