Al llarg de tot el dia

RTVE reconstrueix com han sigut els últims 10 anys després de la fi de la violència d’ETA en una programació especial

El ‘Telediario 2’ des del Museu de les Víctimes de Vitòria i entrevista al ‘lehendakari’, especial amb entrevistes a Zapatero i Rajoy i l’estrena del documental ‘Impuros’ en formaran part

capture-20200714-005520-3332

capture-20200714-005520-3332

4
Es llegeix en minuts
Redacción Yotele

RTVE emet aquesta dimecres una programació especial pels 10 anys del final de la violència d’ETA. El 20 d’octubre del 2011 ETA anunciava l’abandonament de l’activitat armada, després de més de 800 assassinats, 2.000 ferits i 80 segrestos, tot i que fins el 2018 no es va produir la dissolució definitiva de la banda terrorista. RTVE reconstrueix com ha sigut aquesta dècada de reconciliació i dona protagonisme als familiars de les víctimes, les forces de seguretat i la societat.

Just quan fa 10 anys d’aquest anunci, ‘La hora de La 1’ posarà el focus en la societat basca del 2021, la seva economia, el seu turisme o la seva cultura. Entrevista al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el president de l’Euzkadi Buru Batzar d’EAJ-PNB, Andoni Ortúzar.

A la nit, Carlos Franganillo conduirà el ‘Telediario 2’ des del Museu – Centre Memorial de les Víctimes del Terrorisme, a Vitòria, centrat en el cessament de la violència terrorista i l’evolució de la política i la societat a Espanya i el País Basc al llarg d’aquests 10 anys. Entrevistarà el ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu.

I, a continuació, Ana Blanco es posarà al capdavant de ‘La noche de La 1’, un espai monogràfic dedicat a l’aniversari del final d’ETA, en què entrevistarà els expresidents del Govern José Luis Rodríguez Zapatero, amb el govern del qual ETA va declarar la fi de l’activitat armada, i Mariano Rajoy. A més, estrenarà el documental ‘Impuros’, una conversa entre els exparlamentaris bascos Borja Sémper i Eduardo Madina, dirigit per Álvaro Utrera. RTVE Play comptarà amb vídeos exclusius sobre aquesta pel·lícula documental.

‘La noche en 24 horas’, amb Xabier Fortes, s’emetrà aquest dimecres a partir de les 23.00 hores, amb un debat centrat en el final de la violència etarra i les entrevistes a Zapatero i Rajoy. I l’informatiu territorial ‘Telenorte’ (13.55 hores a La 1) se centrarà en l’aniversari.

La fi d’ETA, 10 anys després, a RNE

La fi d’ETA, 10 anys després, a RNEAquest dimarts 19, Sandra Urdín conduirà ‘24 horas’ des de la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, escenari d’un dels atacs més sagnants d’ETA. Repassarà la història dels atemptats a Catalunya, entrevistarà afectats i supervivents i recorrerà el passeig in memoriam Ernest Lluch amb la seva filla, Rosa Lluch, i la periodista Gemma Nierga.

Aquest dimecres 20, ‘Las mañanas de RNE’, amb Íñigo Alfonso, s’emetrà en directe des de la llibreria Lagun de Sant Sebastià, amb entrevistes a l’alcalde, Eneko Goia, Maite Pagazaurtundua, Jaime Mayor Oreja i Ramón Jáuregui, entre d’altres. 

I l’informatiu ‘14 horas’, Carlos Navarro conversarà amb dues víctimes, Irene Villa i Alfonso Sánchez a Aluche i a la plaça de la República Argentina de Madrid, escenaris on van patir els atemptats. 

Radio 5 aprofundirà amb reportatges sobre les víctimes, les forces de seguretat i la seva reconversió després del final d’ETA, o què queda de la banda avui dia. A més, ‘Documentos RNE’ recordarà l’anunci de l’abandonament de la violència a ‘Una memoria para la convivencia. 10 años del final de ETA’. El reportatge està disponible a RTVE Play.

RTVE Play: preestrenes i documentals per saber-ne més 

RTVE Play: preestrenes i documentals per saber-ne més El 20 d’octubre, la plataforma preestrenarà a les 8.00 hores el documental ‘Traidores’, que emetrà La 2 a la nit, a les 0.30 hores. Narra la història de Jon Viar, que quan era un nen va descobrir el passat del seu pare, Iñaki Viar, vinculat a ETA.

A més, RTVE Play prepara una col·lecció de continguts: documentals com ‘1980’, sobre el seu any més sagnant; ‘Contra la impunidad’, protagonitzat per famílies de víctimes i professionals de les lletres, la cultura i la llei, o ‘Lagun y la resistencia frente a ETA’.

També estarà disponible la tv movie ‘Mario Onaindia, el precio de la libertad’, protagonitzada per Quim Gutiérrez. Recordaran la història d’algunes de les víctimes amb el documental ‘Ernest Lluch, liliure i atrevit’ o els reportatges d’‘Informe semanal’ ‘Un grito por la paz’ (sobre l’assassinat de Miguel Ángel Blanco), ‘Clamor contra ETA’ (sobre l’assassinat de Gregorio Ordóñez), ‘Las otras víctimas de ETA’, ‘Las armas de la memoria’ o ‘Los sellos de ETA’. 

Notícies relacionades

RTVE Play recupera també l’especial sobre la banda terrorista elaborat per ‘Crónicas’ ‘Historia de ETA’, compost per quatre capítols: ‘ETA, los orígenes’, ‘ETA contra la democracia’, ‘La sociedad contra ETA’ i ‘Buscando un final’. A més, els usuaris podran recordar com es va explicar la històrica notícia amb el telenotícies del 20 d’octubre del 2011.

Especial final d’ETA a RTVE.es

Especial final d’ETA a RTVE.esTots els continguts de TVE i RNE sobre la fi d’ETA es podran trobar al site especial ‘Final de ETA’ de RTVE Noticias que, a més, publicarà una desena de reportatges sobre el procés de dissolució de l’organització terrorista, els crims sense resoldre, la convivència al País Basc avui, ETA al cine i la literatura, així com una anàlisi amb les dades fonamentals de les cinc dècades de terrorisme.

Temes:

ETA La fi d'ETA