Se celebrarà al gener

Així serà la mecànica del ‘Benidorm fest’, la preselecció d’RTVE per a Eurovisió 2022

El procés d’elecció del cantant i la cançó espanyola per al certamen europeu tindrà quatre diferents fases

  • RTVE posa nom a la seva preselecció per a Eurovisió 2022 i publica les seves bases: «Volem ser millor que el Melodifestivalen»

Així serà la mecànica del ‘Benidorm fest’, la preselecció d’RTVE per a Eurovisió 2022

RTVE / AYUNTAMIENTO DE BENIDORM

4
Es llegeix en minuts
Sergio López Martín
Sergio López Martín

Redactor

Especialista en televisió d'entreteniment, realitys, talents, Eurovisió, Melodifestivalen i música

Ubicada/t a Còrdova

ver +

RTVE revela més detalls sobre el ‘Benidorm Fest’, el certamen en el qual s’elegirà la candidatura espanyola per a la pròxima edició del Festival d’Eurovisió. Després de la visita d’Eva Mora a ‘Mejor contigo’, la corporació va fer pública la mecànica d’aquest procés d’elecció, que constarà de quatre fases diferents.

En la primera, els interessats es podran inscriure a la web d’RTVE i omplir un formulari; o bé podran ser convidats de manera directa per RTVE. Seran proposats per aquesta via intèrprets/autors de reconegut prestigi del panorama musical actual per presentar propostes al procés de selecció. RTVE podrà també proposar artistes de reconegut prestigi la interpretació de cançons presentades via web. El termini d’aquesta fase es prolongarà durant un mes, del 29 de setembre al 29 d’octubre, tots dos inclosos. 

En la segona fase, tindrà lloc la valoració de les propostes. Per a això, RTVE constituirà un jurat que podrà estar compost per professionals d’RTVE i de la indústria musical. Seran els encarregats de seleccionar un màxim de 12 participants i sis suplents. De les 12 propostes, un mínim de dos seran escollides de les rebudes a través de la web. 

La paritat de gènere, la combinació de grans noms amb petits descobriments, la varietat d’estils i la porta oberta a noves músiques seran els criteris principals pels quals es regirà el jurat, que farà pública la seva decisió entre els mesos de novembre i desembre.

Professionals nacionals i internacionals de la música, un televot i un plafó demoscòpic elegiran el representant d’Espanya a Eurovisió 2022

Les fases 3 i 4 del procés tindran lloc a Benidorm. A finals del pròxim mes de gener, se celebrarà el Benidorm Fest 2022’, un festival que acollirà les dues últimes fases del procés: dues semifinals i una gran final que seran emeses en directe a RTVE. En cada una d’aquestes participaran sis semifinalistes, però només les tres més votades de cada semifinal es classificaran per a la final.

El guanyador/a serà elegit per votació: 50% jurat professional (60% nacional, 40% internacional); i 50% públic (25% televot, 25% compost per una mostra de la població espanyola seleccionada mitjançant regles estadístiques i demoscòpiques). Un criteri, utilitzat en festivals com Sanremo o Melodifestivalen, que assegurarà que el resultat final reculli de la manera més fidel possible els gustos de la major part dels espanyols.

Els requisits per participar en el ‘Benidorm fest’, la preselecció de RTVE per a Eurovisió 2022

Per ser més exacte, en les bases publicades aquest dimecres, RTVE estableix que poden presentar-se a aquest concurs autors/compositors i/o intèrprets o grups; més grans de 16 anys a data 1 de maig del 2022; nacionalitat espanyola o residència permanent a Espanya i almenys el 50% dels participants en el cas de ser un grup.

Els compositors podran presentar un sol tema com autors principals, i un màxim de dos d’addicionals com a autors; mentre que els intèrprets només poden presentar-se interpretant un tema. Els autors podran suggerir un intèrpret associat a la seva cançó. No podran participar els qui formin part de concursos per representar un altre país a Eurovisió.

Les cançons, d’una durada mínima de 2 minuts 30 segons i un màxim de 3 minuts, hauran de ser originals i no haver sigut publicades, interpretades o distribuïdes, en tot o part, abans de l’1 de setembre del 2021, data també establerta en les bases del Festival d’Eurovisió. A més, hauran d’incloure lletra en castellà i/o llengües cooficials d’Espanya. Així mateix, poden participar temes amb fragments en idiomes estrangers, sempre que no superin més del 35% de la lletra en l’esmentat idioma.

D’altra banda, el participant també ha de comprometre’s a guardar la deguda confidencialitat i a no realitzar comunicació ni publicar la cançó sense autorització d’RTVE (inclòs en xarxes socials) fins que, en el seu cas, quedi totalment descartada la seva participació. 

‘Benidorm Fest’, una preselecció per a Eurovisió que va néixer al juliol

Notícies relacionades

Es pot recordar que RTVE va anunciar el mes de juliol passat la celebració a Benidorm de la selecció del representant d’Espanya al Festival d’Eurovisió 2022, després d’un acord amb la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de Benidorm; i la creació d’un grup de treball encarregat de dissenyar i impulsar la participació d’Espanya en el certamen europeu en els pròxims anys.

Aquest esmentat grup de treball –que depèn directament de la directora de Continguts Generals d’RTVE, Amalia Martínez de Velasco, i que està coordinat per Ana María Bordas, directora d’Originals d’RTVE– està compost per Eva Mora, cap de Delegació d’Eurovisió; María Eizaguirre, directora de Comunicació i Participació d’RTVE; Esteban Calle, de Màrqueting RTVE; César Vallejo, responsable de Documental Digital i enviat especial en sis edicions del festival; Irene Mahía, coordinadora de Continguts d’actualitat de Playz i enviada especial a Eurovisió en sis edicions; Fernando Macías, d’RTVE Play, coordinador de la web d’Eurovisió a RTVE i enviat especial des del 2018; Javier García, periodista d’Informatius d’RTVE; Jordi Vives, realitzador de programes musicals; Julia Varela, comentarista d’Eurovisió des del 2015 i directora i presentadora de ‘Tarde lo que tarde’, a RNE; i els especialistes de Radio 3 Virginia Díaz (‘180 grados’, ‘Cachitos’ a La 2) i Julio Ródenas (‘Turbo 3’).